În ciuda problemelor legate de deficitul bugetar şi datoria publică, Polonia a evitat criza şi intrarea în recesiune.

Dacă deschizi pagina oficială a Poloniei din ţara noastră (polonia.ro), nu poţi rata ştirea conform căreia Bruce Willis  intenţionează să investească în compania Belvedere, producătorul mărcii de vodcă Sobieski. Vedeta americană este şi imaginea internaţională a brandului Sobieski. Anunţul polonezilor poate părea ciudat într-o perioadă în care companiile se zbat să îşi reducă pierderile, iar economiile se chinuie să iasă din recesiune. Pentru polonezi însă, aceste probleme au avut efecte mai puţin dramatice, în condiţiile în care economia lor este singura din Uniunea Europeană care a evitat criza.

Deşi nu a scăpat în totalitate de problemele generate de recesiunea globală – exporturile au fost afectate, la fel ca şi rata şomajului – Polonia şi-a menţinut produsul intern brut pe creştere printr-o piaţă internă stabilă, o dependenţă redusă de exporturi şi prin capacitatea autorităţilor de a controla dezechilibrele, în special la nivelul cheltuielilor publice.

Acord preventiv cu FMI

189-43834-capital_08.jpgEvoluţia trimestrială a PIB-ului polonez arată o menţinere constantă pe plus, cu un avans de 1,7% în ultimul trimestru faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. De altfel, Polonia este şi cea mai mare economie din Europa Centrală şi de Est, cu o valoare a PIB de 362 miliarde euro în 2008 (faţă de 137 miliarde euro PIB-ul României). Pe lângă forţa pieţei interne, care a susţinut puternic şi piaţa de capital, Polonia s-a mai bazat pe un curs de schimb flexibil, care a permis o depreciere naturală a zlotului, în timp ce programele publice de investiţii au ajutat semnificativ industria construcţiilor.

În aceeaşi idee de prevenţie a unor dezechilibre majore, Polonia a încheiat, la începutul anului, un acord cu Fondul Monetar Internaţional, prin care a obţinut o linie de credit în valoare de 20,5 miliarde de dolari, din care însă nu a utilizat încă niciun ban.

Principalele probleme cu care se confruntă cea mai mare economie din regiune sunt deficitul bugetar, estimat la 6,5% din PIB pentru acest an şi 7,5% anul viitor, şi datoria publică, ajunsă la aproape 50% din PIB în acest an. Datoria nu ar trebui să depăşească 60% din PIB, conform condiţiilor Tratatului de la Maastricht (care reglementează modalitatea de adoptare a euro), iar deficitul ar trebui să fie maximum 3%.

Probleme autohtone cu corupţia

Schimburile comerciale dintre Polonia şi România sunt net în favoarea Poloniei.  În primele nouă luni, România a importat în valoare de 921 milioane euro de la polonezi, iar exporturile către ei s-au ridicat la 389 milioane euro. Statul polonez este pe locul 25 în topul investitorilor din ţara noastră, cu circa 515 companii înregistrate, printre cele mai cunoscute fiind Maspex (producătorul sucurilor Tymbark) şi Cersanit.

Problemele oamenilor de afaceri polonezi din România nu sunt însă legate de recesiune. Tot corupţia şi lentoarea birocratică sunt dificultăţile expuse la o întâlnire cu reprezentanţii autorităţilor autohtone, organizată de Ambasada Poloniei. Managerii polonezi au reclamat întârzierea cu care se poate modifica statutul unei companii (după greva ma­gistraţilor, a ajuns până la zece luni). „Dar dacă dai 300 de euro, dosarul se rezolvă mult mai repede“, a declarat un om de afaceri, sub protecţia anonimatului, de teama înteţirii controalelor fiscale. Mai mult, afaceriştii polonezi au declarat că ar trebui să dea în judecată magistraţii români pentru pierderile provocate.

4,14 era cursul de schimb dintre zlot şi euro la sfârşitul lunii trecute, consemnând o apreciere de peste 6,6% de la începutul anului