În plus, este foarte gustos, având o aromă unică și mai puțin acel gust „de pește” pe care mulți nu-l suportă. Una dintre cele mai populare metode de a prepara somonul este, desigur, la cuptor, dar există și varianta la tigaie.

Somonul este una dintre cele mai bune surse de acizi grași omega-3 cu lanț lung, acid eicosapentaenoic (EPA) și acid docosahexaenoic (DHA). O porție de 100 de gr de somon de crescătorie conține 2,3 grame de acizi grași omega-3 cu lanț lung, în timp ce aceeași porție de somon sălbatic conține 2,2 grame. Specialiștii în nutriție recomandă ca adulții sănătoși să primească zilnic cel puțin 250–1.000 mg de EPA și DHA. Este dovedit științific că cel puțin două porții de somon, săptămânal, contribuie la satisfacerea nevoilor de acizi grași omega-3.

Somonul asigură 90% din necesarul zilnic de vitamina D

Somonul este unul dintre cele mai apreciate soiuri de pește, oferind un aport esențial de vitamine B6 și D și încadrându-se perfect în cea mai sănătoasă dietă. O cantitate de 100 -150 gr de somon poate oferi organismului peste 90% din necesarul zilnic de vitamina D. Cercetări de dată recentă sugerează că acizii grași Omega-3, precum cei din peștele gras, pot avea un rol major în lupta împotriva aterosclerozei. Această rețetă rapidă de somon prăjit va satisface papilele gustative chiar și celor mai pretențioși. Dacă ați decis să gătiți somonul la tigaie, iată de ce aveți nevoie:

Ingrediente necesare:

4 fileuri de somon
1/2 linguriță sare
1/4 linguriță de piper proaspăt măcinat
2 linguri ulei de măsline

Pasul 1: Condimentați peștele

Frecați ambele părți ale somonului cu un prosop de hârtie pentru a îndepărta umezeala și presărați peste el sare și piper.

Pasul 2: Încingeți bine tigaia

Încingeți uleiul într-o tigaie mare, la foc mediu spre mare. Când tigaia este încinsă, adăugați somonul cu pielea în sus și gătiți-l timp de 4-5 minute.

Pasul 3: Întoarceți-l pe cealaltă parte

Întoarceți somonul pe cealaltă parte și gătiți-l până când poate fi pătruns ușor cu o furculiță. Cel mai bine ar fi să utilizați o spatulă.

Pasul 4: Serviți-l!

Somonul la tigaie poate fi asezonat cu orice tip de legume. Îl puteți combina cu legume crocante, ușor fierte, cum ar fi fasolea verde, ardeiul gras sau dovlecelul. De asemenea, poate fi mâncat alături de o salată verde.

Sfaturi pentru prăjirea somonului

Dacă doriți ca somonul să fie bine gătit, prăjiți-l într-o tigaie de fontă sau una antiaderentă. Indiferent ce tigaie folosiți, asigurați-vă că uleiul este bine încins înainte de a adăuga somonul. Somonul la tigaie cere un sos delicios. Merge de minune cu sos de lămâie sau cu sos de smântână și mărar.

Somonul poate reduce inflamația

Antioxidanții pe care îi conține somonul pot ajuta la reducerea inflamațiilor din organism. Somonul conține cantități însemnate de grăsimi bune, mai exact acid eicosapentaenoic (EPA) și acid docosahexaenoic (DHA). Acestea au efecte antiinflamatorii asupra organismului și ajută la vindecarea mai rapidă a rănilor, dar și la păstrarea sănătății pielii.

Contribuie la sănătatea sistemului osos

Un studiu din 2010 a concluzionat că oasele somonului, care sunt moi, subțiri și comestibile, reprezintă o sursă de calciu bogată pentru bărbații tineri. De asemenea, somonul poate aduce beneficii în prevenirea unor afecțiunilor precum osteoporoza.