Lovitură grea pentru Rusia!

Reţeaua de spionaj a Moscovei, grav afectată în ultimul an

Reţeaua de spionaj a Moscovei mai multe daune în ultimele 12 luni faţă de orice altă perioadă de la sfârşitul Războiului Rece.

La finalul lui decembrie, un angajat al Serviciului german de Informații Externe (BND) a fost arestat în Germania și acuzat de spionaj în favoarea Rusiei, iar un presupus complice a fost arestat o lună mai târziu.

Potrivit presei germane și americane, „cârtița” deținea o poziție destul de înaltă în cadrul BND, ceea ce a alarmat serviciile de informații ale aliaților Germaniei, notează BBC.

Imediat, Statele Unite, Marea Britanie și o serie de alte state europene au reacţionat şi au redus cantitatea de informații pe care le schimbă cu Berlinul.

„Fiecare serviciu evaluează daunele pe cont propriu”, a declarat pentru Washington Post un oficial de rang înalt din serviciile de informații din nordul Europei.

Persoane presupuse a fi spionat pentru Rusia au mai fost arestate în ultimul an în Olanda, Norvegia, Suedia, Austria, Polonia și Slovenia.

Rusia se reorientează spre spionajul cibernetic sau spre infiltrarea în fluxurile de refugiaţi

Cu toate acestea, Rusia păstrează capacități semnificative de spionaj, atrag atenţia oficialii serviciilor de informații din SUA și Europa. În ciuda expulzării masive a peste 400 de presupuși ofițeri de informații ruși din ambasadele de pe continent în ultimul an, există încă ofițeri de informații ruși în Europa.

Eforturile de contraspionaj occidentale au slăbit probabil capacitatea acesteia de a desfășura operațiuni de influență în Europa, de a menține contactul cu colaboratorii sau de a furniza Kremlinului informații cu privire la chestiuni-cheie, inclusiv măsura în care liderii occidentali sunt dispuși să continue să crească livrările de arme către Ucraina.

„Acum, lumea este complet diferită pentru serviciile rusești. (…) Capacitățile lor au fost reduse semnificativ”, a explicat Antti Pelttari, directorul Serviciului de Informații Externe din Finlanda, pentru jurnaliştii americani de la Washington Post.

Având în vedere pierderile suferite, Moscova încearcă acum să se concentreze mai mult pe spionajul cibernetic, a mai subliniat Antti Pelttari. În plus, Rusia încearcă să profite de fluxurile de refugiați pentru a trimite noi spioni în țările europene.

Din fericire pentru ţările vizate, noii agenți nu vor avea protecția diplomatică și resursele asociate cu lucrul în ambasadele rusești, iar nivelul lor de pregătire și experiență va fi mai scăzut.