Chiar dacă Moscova va putea să păstreze teritorii din Ucraina, războiul i-a distrus viitorul, este concluzia unei analize publicate de ForeignPolicy, pe care o redăm mai jos.

Pe termen lung, adevăratul perdant al războiului este deja clar: invadarea Ucrainei de către președintele Vladimir Putin va fi amintită ca o prostie istorică care va arunca inevitabil Rusia într-un colaps economic, demografic și geopolitic.

Pivotul economiei Rusiei: energia

Să începem cu pivotul economiei Rusiei: energia. Spre deosebire de dependența (foarte reală) a Europei de Rusia pentru combustibilii fosili, dependența economică a Rusiei de Europa a rămas în mare parte neobservată. Până în 2021, Rusia a exportat 32% din cărbune, 49% din petrol și 74% din gazul său doar către Europa. Un fir de energie rusă continuă să curgă în Europa, dar, pe măsură ce UE își respectă angajamentul de a elimina treptat petrolul și gazele rusești, Moscova s-ar putea găsi, în curând, exclusă de pe cea mai profitabilă piață de export.

Cu gazoductul către China, Rusia a reușit câteva progrese pe acest front energetic, dar va avea nevoie de câțiva ani pentru a egala vânzările către UE. Putin a reușit să-i convingă pe liderii occidentali să trateze, în sfârșit, independența față de combustibilii fosili ca pe o problemă de securitate națională, nu ca pe una de mediu.

Scădere demografică

Pe lângă o economie mai slabă și mai puțin eficientă, războiul lui Putin va lăsa Rusia cu o populație mai redusă și mai puțin dinamică. Problemele demografice ale Rusiei sunt cunoscute, iar Putin intenționa să ia măsuri pentru a inversa acest fenomen al scăderii populației. Decesele provocate de COVID și o piramidă demografică inversată au agravat perspectivele demografice ale Rusiei. Acum, războiul din Ucraina a făcut ca perspectiva să fie una catastrofală. Cel puțin 120.000 de soldați ruși au murit până acum. Alți ruși au emigrat, dacă au avut șansa, sau au fugit în alte țări pentru a aștepta încheierea războiului; cifrele exacte sunt greu de estimat, dar cei 32.000 de ruși care au emigrat numai în Israel sugerează că numărul total se apropie de un milion.

În plus, orizonturile de planificare a familiei au fost răsturnate; se estimează că, anul viitor, se vor naște mai puțin de 1,2 milioane de copii ruși, lăsând țara cu cea mai scăzută rată a natalității din anul 2000. O creștere a criminalității, creșterea consumului de alcool și alți factori ar putea scădea și mai mult rata natalității. În ultimul deceniu Putin a reușit să încetinească (dacă nu chiar să inverseze) scăderea dramatică a populației Rusiei prin sumele generoase acordate viitoarelor mame. Cheltuielile militare tot mai mari vor îngreuna acum politicile destinate încurajării natalității.

Pierderea influenței geopolitice

Invazia va afecta Rusia și din punct de vedere geopolitic. Spre deosebire de datele demografice, pierderea unei astfel de influențe este greu de contabilizat. Dar se poate vedea peste tot, de la sondajele din Occident, până la voturile Națiunilor Unite. Se poate vedea și în curtea din spate a Rusiei; în timp ce NATO ar putea include în curând Suedia și Finlanda, Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, condusă de Rusia, se destramă. Aliați tradiționali ai Rusiei, precum Kazahstan și Armenia, își dau seama de impotența Kremlinului și caută securitatea în China.

A resuscitat cauza democrației liberale

Cel mai important este însă faptul că Rusia a resuscitat cauza democrației liberale. Președintele francez Emmanuel Macron a câștigat anul trecut un al doilea mandat, lucru destul de rar în Franța, extrema-dreapta – AfD – a pierdut teren în trei alegeri succesive din Germania, iar republicanii „Make America Great Again” au fost sancționați la urne în SUA. Extrema dreaptă a ajuns la putere în ​​Suedia și în Italia, dar astfel de victorii nu au reușit să spargă unitatea occidentală.

Aproape 91% dintre ucraineni sunt în favoarea aderării la NATO, cifră de neconceput cu doar un deceniu în urmă. 85% dintre ucraineni se consideră ucraineni mai presus de orice, un indicator al identității civice care a crescut cu două cifre de la invazia Rusiei. Departe de a proteja limba rusă în Ucraina, Putin pare să fi grăbit dispariția ei, pe măsură ce vorbitorii nativi de rusă trec la limba ucraineană. Putin și-a lansat invazia pentru a aduce Ucraina înapoi pe orbita Moscovei. De fapt, i-a ancorat viitorul în Occident. Rusia ar putea să obțină noi câștiguri teritoriale în Donbas. Dar, pe termen lung, astfel de câștiguri sunt imateriale. Rusia a pierdut deja.