Reţeaua de socializare conservatoare Parler, foarte populară printre adepţii dreptei radicale americane şi care dispăruse aproape total după asaltul asupra Capitoliului din Washington de către susţinători ai fostului preşedinte Donald Trump în 6 ianuarie, a anunţat luni că a revenit la activitatea sa online, relatează Reuters.

Schimbări importante pentru Parler după alegerile din SUA

Într-un comunicat, Parler a declarat că noua sa platformă se sprijină pe o „tehnologie viabilă şi independentă”. Reţeaua a anunţat de asemenea numirea lui Mark Meckler ca nou director general interimar, după destituirea lui John Matze la începutul lunii.

Aplicaţia Parler fusese suspendată după 6 ianuarie de cea mai mare parte a celor mai importanţi furnizori de servicii precum Google, Apple şi Amazon, care o acuzau că nu a luat măsurile necesare pentru a limita mesaje care incitau la violenţă. Parler a precizat luni că va fi disponibilă în această săptămână pentru utilizatorii care dispun deja de aplicaţia sa şi că ea se va deschide pentru noii utilizatori de săptămâna viitoare.

Donald Trump, exilat de pe Twitter și Facebook după alegeri

Exilarea de după alegeri a președintelui Trump de pe Twitter și Facebook l-a lăsat cu contul de Parler – o rețea socială de nișă, permisivă – în calitate de cel mai bun instrument alternativ de comunicare online. Apoi,Parler s-a trezit ea însăși suspendată, dată afară din magazinele de aplicații Apple și Google și de serviciul de găzduire de site-uri al Amazon.

Trump și discipolii spuneau că sunt victimele unei discriminări anti-conservatori. Plângerile lor sunt neconvingătoare. Corporațiile au dreptul să-și curețe propriile site-uri de discursuri care au potențialul de a vătăma, cum ar fi complotul explicit care a precedat insurecția armată de la Capitoliu.

Decizia privind Parler a dezvăluit puterea enormă pe care o deține o mână de companii private. De fapt ar trebui să așteptăm de la ele să ia astfel de măsuri, ba chiar mai prompt decât au făcut-o în cazul acesta: în multe cazuri violările regulilor se repetau de ani, iar numai atunci când răul din online s-a revărsat în lumea offline i-au pedepsit companiile pe făptași.