Washingtonul lansează amenințări la adresa Rusiei. Arestarea la Moscova a disidentului Alexei Navalnîi a stârnit numeroase reacții de indignare în lumea occidentală.

Consilierul pentru securitatea naţională al preşedintelui american Joe Biden a făcut declarații foarte grave.

Washingtonul lansează amenințări la adresa Rusiei. ”Rusia să plătească”

Statele Unite ale Americii vor lua „decizii” pentru ca Rusia „să dea socoteală” pentru activităţile sale „destabilizatoare”, a declarat joi consilierul preşedintelui american Joe Biden pentru securitatea naţională Jake Sullivan, citat de AFP.

„Credem că dacă facem Rusia să plătească pentru consecinţele” acţiunilor sale, aceasta”va avea un efect asupra comportamentului Rusiei în viitor”, a afirmat Jake Sullivan într-o conferinţă de presă la Casa Albă, recunoscând totuşi că aceasta nu l-ar împiedica pe preşedintele rus Vladimir Putin să „facă tot ceea ce nu ne place”.

Declarația vine în contextul acuzelor venite la adresa Moscovei din partea SUA și a aliaților săi occidentali cu privire la reprimarea violentă de către regimul de la Kremlin a protestelor pentru susținerea disidentului rus Alexei Navalnîi.

În ciuda încercărilor autorităților de a îi opri, rușii au ieșit în cotinuare în stradă în număr mare în Moscova și au strigat ”Rusia fără Putin!” și ”Putin este un hoț!”.

Rusia nu se lasă intimidată

De cealaltă parte, Rusia transmite că solicitările țărilor occidentale pentru eliberarea lui Navalnîi sunt ”rupte de realitate”.

Alexei Navalnîi a fost condamnat de instanța rusă la doi ani și opt luni de închisoare, marți, în urma unei audieri haotice în care opozantul rus a ridiculizat argumentele acuzării și l-a numit pe liderul de la Kremlin ”Putin otrăvitorul” și ”un mic pungaș ascuns într-un buncăr”, relatează presa internațională.

Reacții virulente în Occident

Guvernele occidentale au reacționat la decizia de condamnare a lui Alexei Navalnîi – secretarul de stat american Antony Blinken a cerut eliberarea imediată a opozantului rus: ”Statele Unite sunt profund îngrijorate de acțiunile Rusiei în ce îl privește pe Alexei Navalnîi. Reiterăm solicitarea de a îl elibera imediat și necondiționat și pe el dar și pe toți cei arestați pentru că și-au exercitat drepturile”.

Ministrul de Externe britanic a transmis pe Twitter că ”decizia ticăloasă arată că Rusia eșuează în a își respecta cele mai de bază angajamente ale unui membru responsabil al comunității internaționale”.

Șeful diplomației germane a declarat, de asemenea, că verdictul reprezintă ”o lovitură dată libertăților fundamentale și statului de drept” și a cerut din nou ca Navalnîi să fie eliberat imediat.

”Verdictul nu are nicio credibilitate și este împotriva obligațiilor internaționale privind drepturile omului pe care Rusia și le-a asumat”, a transmis Consiliul Europei.