Terenul, avansul de 5% şi semnarea contractului cu o firmă de construcţii sunt condiţiile standard pe care va trebui să le îndeplinească cei care solicită credit garantat de stat.

Împrumuturile pentru ridicarea de locuinţe în a doua parte a programului „Prima casă“ vor fi acordate numai celor care deţin terenul pe care urmează să fie ridicată construcţia. Aceştia trebuie să mai dispună şi de un avans de cel puţin 5% din valoarea estimată a viitorului imobil, potrivit preşedintelui Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), Aurel Şaramet.

La aceste finanţări, terenurile achi­ziţionate de viitorii împrumutaţi nu vor ţine loc de avans, aşa cum se poate întâmpla în cazul creditelor ipotecare acordate de bănci în afara programului guvernamental. Fondul este instituţia care acordă garanţiile şi care este responsabilă de derularea programului. În prezent, nu se dau împrumuturi pentru construirea de locuinţe, deoarece mai trebuie reglementate unele  detalii. Creditele pentru locuinţele care nu au fost finalizate pot ajunge până la 66.500 de euro în cazul locuinţelor noi sau a celor aflate în construcţie. Sume mai mari, de cel mult 71.250 de euro, pot fi obţinute de familiile care se asociază pentru a-şi construi locuinţe.

O altă limitare va consta în imposibilitatea construirii în regie proprie a locuinţelor ridicate cu finanţări garantate de stat. „Construcţiile trebuie realizate cu firme care să fie selecţionate sau acceptate de către bancă. Este firesc, riscul e la bancă, dar şi la Fond“, afirmă Şaramet. De altfel, Fondul are deja informaţii de la bănci că urmează să plătească în curând una sau chiar două garanţii, deoarece creditele acordate în cadrul programului au devenit deja neperformante. Primele împrumuturi au fost acordate în iulie 2009, ceea ce înseamnă că respectivii împrumutaţi nu au fost capabili să-şi achite nici primele rate, acestea putând fi în număr de cel mult şapte.

Cum se vor da banii pentru construcţii

Creditele pentru construcţii se eliberează în tranşe, pe măsură ce se execută locuinţa. Declaraţiile preşedintelui FNGCIMM arată că urmează să se opteze pentru eliberarea de numerar, în avans, pentru executarea fiecărui stadiu de construcţie. „În momentul în care banca zice că vă dă creditul, trimite documentele la mine şi dau garanţia la nivelul creditului. În momentul acela, banca nu vă dă dvs. creditul de 70.000 de euro odată; vă dă 20.000 de euro ca să daţi avansul la constructor, el face devizul, apoi vă mai dă 20.000 de euro“, ilustrează, simplificat, modelul de finanţare care urmează să fie reglementat preşedintele Fondului, Aurel Şaramet.

Viitorii beneficiari de astfel de împrumuturi vor ipoteca terenurile în favoarea băncii. Însă, trebuie schimbată legislaţia care reglementează programul Prima casă pentru ca băncile să poată pune ipoteci şi pe construcţiile viitoare, pe măsura utilizării creditului, aşa cum se stipulează şi în legislaţia care reglementează împrumuturile ipotecare. În prezent, reglementările pe „Prima casă“ stipulează că ipotecile nu pot fi puse decât pe construcţii deja finalizate.

Concomitent, băncile trebuie să-şi seteze reguli interne ca să se acopere de riscurile care pot apărea în cazul acordării acestor împrumuturi.

Cresc costurile pentru clienţi

Comisionul de gestiune a garanţiilor perceput de FNGCIMM  creşte de la 0,37% la 0,49% din soldul creditelor care urmează să fie acordate. Majorarea acestui comision va însemna pentru beneficiarul unui credit de 60.000 de euro că va plăti cu circa 70 de euro în plus în primii ani de rambursare a împrumutului. Comisionul va putea fi modificat semestrial.

Până în prezent, Fondul a acordat circa 16.600 de garanţii în valoare de aproape 690 de milioane de euro.

803 milioane de euro este valoarea cumulată a preţurilor locuinţelor  pentru care au fost emise garanţii în programul „Prima casă“ până pe 9 martie 2010, potrivit FNGCIMM

14% este avansul mediu de care au dispus cei care au contractat un credit în prima parte a programului guvernamental, potrivit datelor transmise de bănci la FNGCIMM

Locuinţe ieftine în Prima Casă 1

Cele mai multe locuinţe finanţate de bănci au avut preţuri de achiziţie cuprinse între 45.000 şi 60.000 de euro.

201-49029-04_grafic_10.jpg