Proteste împotriva vaccinării anti-COVID-19 și a permiselor verzi au izbucnit în toată Franța sâmbătă, 15 ianuarie. Au loc demonstrații în mai multe orașe, inclusiv Paris, Montpellier, Perigueux și Valence, la care se estimează că vor fi prezenți până la 120.000 de persoane în toată țara, după cum transmite RT France.

Potrivit publicațiilor locale, poliția din Valence a folosit gaze lacrimogene pentru a împiedica protestatarii să treacă Podul Frederic Mistral.

Noile măsuri i-au scos în stradă pe francezi

Amintim că, mai bine de jumătate de milion de francezi, deşi vaccinaţi, riscă să rămână fără permis sanitar de sâmbătă, odată cu intrarea în vigoare a noilor măsuri privind dozele booster. Teoretic, este vorba de 560.000, conform cifrelor indicate vineri seara de Ministerul Sănătăţii, dar cifra reală e greu de stabilit.

De sâmbătă, adulţii vaccinaţi cu a doua doză cu mai mult de şapte luni în urmă au nevoie şi de a treia doză pentru ca permisul lor sanitar să-şi păstreze valabilitatea.

Permisul este obligatoriu între altele pentru a avea acces în restaurante, cafenele, spectacole şi altele, într-un context în care infecţiile continuă în ritm viguros în Franţa, cu aproape 330.000 cazuri noi în 24 de ore anunţate vineri, şi 191 decese atribuite COVID-19.

De asemenea, președintele francez Emmanuel Macron, a anunţat că urmăreşte să-i „enerveze” pe nevaccinaţi după ce la protestele de săptămâna trecută s-au adunat peste 105.000 manifestanţi, conform Ministerului de Interne, de patru ori mai mulţi ca la mobilizarea precedentă din 18 decembrie.

Alegerile prezidențiale din Franța se anunță complicate

În acest context, fostul ministru francez al culturii Christiane Taubira, care și-a anunțat candidatura la viitoarele alegeri prezidențiale a declarat într-un miting la Lyon că vrea să răspundă „nemulţumirilor” create de „nedreptăţile sociale” şi a indicat că va convoca o „conferinţă asupra salariilor”, cu un program centrat pe apărarea tinerilor, justiţie socială şi ecologie.

„Pandemia a scos la iveală o suferinţă socială care afectează toate generaţiile (…). Vreau un guvern care să ştie să dialogheze în loc să moralizeze”, a spus Taubira, în aluzie la polemica stârnită de afirmaţiile actualului şef de stat, Emmanuel Macron, care vrea să-i „enerveze pe nevaccinaţii” anti-COVID-19.

Cu mai puţin de trei luni înainte de primul tur, stânga franceză are deja şase candidaţi principali, inclusiv liderul radical Jean Luc Melenchon sau primarul Parisului, Anne Hidalgo, dar niciunul dintre ei nu trece deocamdată de 10% în sondaje, în fruntea preferinţelor rămânând Macron, deşi acesta nu şi-a anunţat încă oficial candidatura, urmat de candidata extremei drepte Marine Le Pen şi la foarte mică diferenţă de cea de dreapta, Valerie Pecresse.