Închiderea graniţelor dintre Statele Unite şi cei doi vecini Canada şi Mexic, în vigoare din martie, va fi prelungită până la 21 decembrie, din cauza pandemiei de COVID-19, a anunţat joi secretarul american al Securităţii interne.

„Pentru a preveni în continuare răspândirea COVID-19, Statele Unite, Mexicul şi Canada vor extinde restricţiile privind călătoriile neesenţiale până la 21 decembrie”, a scris Chad Wolf pe Twitter.

Canada confirmă

„Lucrăm îndeaproape cu Mexicul şi Canada pentru a permite schimburile comerciale şi călătoriile esenţiale, protejându-ne în acelaşi timp cetăţenii de virus”, a adăugat el.

Canada a confirmat prelungirea restricţiilor. ”Deciziile noastre vor continua să se bazeze pe cele mai bune recomandări de sănătate publică disponibile pentru a asigura securitatea canadienilor”, a scris pe Twitter ministrul canadian al Securităţii publice, Bill Blair.

În context, preşedintele ales al SUA, Joe Biden, a declarat joi că nu va impune ”carantină naţională” în pofida recrudescenţei pandemiei de COVID-19 în Statele Unite în ultimele săptămâni.

”Nicio circumstanţă nu ar putea justifica în opinia mea o carantină naţională totală. Cred că ar fi contraproductiv”, a declarat democratul, care urmează să se instaleze pe 20 ianuarie la Casa Albă.

SUA au înregistrat în 24 de ore, de miercuri până joi, 2.239 de decese cauzate de COVID-19, potrivit bilanţului prezentat de Universitatea John Hopkins.

SUA, cel mai grav afectată din lume

Peste 200.146 de noi cazuri de contaminare cu noul coronavirus au fost identificate în acelaşi timp în ţară, cel mai grav afectată din lume.

Departamentul de Stat a emis alertă de călătorie de gradul 3 pentru România şi sfătuieşte cetățenii S.U.A. să evite călătoriile în țara noastră, din cauza pandemiei COVID 19, informează MAE.

Pe de altă parte, cetățenilor S.U.A. nu le este permisă intrarea în România, cu unele excepții specificate în Hotărârea de Guvern din 16 august.

Astfel, cetățenii S.U.A. care doresc să știe dacă întrunesc condițiile pentru a se încadra într-una din excepțiile prevăzute de lege pot consulta website-ul Ministerului de Interne sau website-ul Ministerului Afacerilor Externe.

De asemenea, pot contacta cea mai apropiată Ambasadă a României sau Poliția de Frontieră Română, înainte de a călători.