Așadar, Comisia Europeană a decis vineri să ridice restricţiile impuse importurilor de cereale din Ucraina. Totuși, autoritățile europene au cerut Kievului să elaboreze un plan de măsuri eficiente pentru controlul transporturilor.

Decizia a venit după ce UE a autorizat în luna mai cinci state membre să interzică comercializarea pe teritoriul lor a grâului, porumbului, rapiţei şi seminţelor de floarea-soarelui din Ucraina. Este vorba despre Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia. Condiția era să nu împiedice tranzitul către alte ţări.

Comisia Europeană a ridicat restricţiile impuse importurilor de cereale din Ucraina

Amintim că măsura a fost decisă pentru a-i proteja pe agricultorii locali. Aceștia subliniau că prăbuşirea preţurilor pe piaţa internă era cauzată de aceste importuri, din cauza supraofertei.

„În urma expirării măsurilor restrictive privind exporturile ucrainene de cereale şi alte produse alimentare către UE, Ucraina a fost de acord să introducă măsuri legale, în termen de 30 de zile, pentru a evita o supraofertă de cereale” pe pieţele ţărilor vecine, a informat Comisia Europeană într-un comunicat.

Până atunci, Ucraina trebuie să instituie măsuri eficiente de control al exportului în cazul a patru grupe de mărfuri. Acestea trebuie impuse sâmbătă, 16 septembrie. Scopul este prevenirea oricărei denaturări a pieţei în statele membre vecine.

cereale
SURSA FOTO: Dreamstime

Ucraina trebuie să prezinte un plan de acţiune până cel târziu la sfârşitul zilei de luni

De asemenea, executivul european a subliniat că Ucraina trebuie să prezinte un plan de acţiune până cel târziu la sfârşitul zilei de luni, 18 septembrie. Comisia Europeană şi Ucraina vor monitoriza situaţia pentru a putea reacţiona la orice situaţie neprevăzută.

Autoritățile europene se vor abține de la impunerea oricăror restricţii atât timp cât măsurile eficiente luate de Ucraina sunt în vigoare şi funcţionează pe deplin, potrivit executivului european.

Comisia Europeană îşi motivează decizia de a ridica restricţiile prin următoarea explicație. Mai precis, a constatat „o atitudine constructivă a tuturor participanţilor la Platforma de coordonare”.

Această atitudine „a contribuit la rezolvarea unor probleme concrete şi a permis ca exporturile către ţările terţe din afara UE să fie fluide şi chiar în creştere”.

Totodată, executivul dă asigurări că a analizat în prealabil datele referitoare la impactul exporturilor celor categorii de produse agricole ucrainene pe piaţa europeană.

Astfel, Comisia Europeană a ajuns la concluzia că datorită activităţii Platformei de coordonare şi a măsurilor temporare introduse la 2 mai 2023, „au dispărut denaturările pieţei în cele cinci state membre care se învecinează cu Ucraina”.