Republica Moldova, misiune de salvare în Turcia

Republica Moldova este dispusă să trimită o misiune de salvare în Turcia, țară lovită luni de un cutremur puternic. Autoritățile de la Chișinău a precizat că este vorba de 55 de salvatori, 12 autospeciale de intervenție complet autonome și doi câini de căutare.

Echipa specializată în căutare și salvare urbană a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), ar urma să se deplaseze cu un avion pe care, potrivit ministerului Afacerilor Interne din Republica Moldova (MAI), autoritățile încearcă să-l obțină de la Uniunea Europeană sau NATO.

„Conform Mecanismului european de intervenție la dezastre, R. Moldova este în acest moment în așteptare. […] Odată ce cererea de ajutor a Republicii Moldova va fi acceptată și va fi identificat un avion pentru transport, echipa de salvatori va zbura către locul dezastrului”, se arată într-un comunicat al MAI.

Turcia a cerut ajutorul țărilor NATO

Turcia a cerut oficial luni ajutorul NATO după cutremurele devastatoare în urma cărora au murit cel puţin 1.300 de oameni. Pe lista solicitărilor către aliaţi figurează echipe medicale şi echipamente pentru urgenţe, unităţi de căutare şi salvare a victimelor, precum şi spitale de campanie izolate împotriva condiţiilor meteorologice extreme.

Reacţia NATO la cutremure este coordonată de centrul aliat de coordonare în caz de dezastre.

Zece țări UE pun la dispoziție echipe de căutare și salvare

De asemenea, înaltul oficialul de politică externă al Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat că zece state membre pun la dispoziție echipe de căutare și salvare urbană pentru a ajuta Turcia să facă față pagubelor produse de cutremur.

Într-o declarație comună, Josep Borrell și comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, au declarat că au fost mobilizate echipe din Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Franța, Grecia, Ungaria, Malta, Olanda, Polonia, România și Olanda pentru a sprijini primii respondenți de pe teren. De asemenea, Italia, Spania și Slovacia și-au pus la dispoziție echipele de salvare Turciei.

Oficialii europeni au precizat că sistemul de sateliți Copernicus al UE a fost, de asemenea, activat pentru a furniza servicii de cartografiere de urgență.

În plus, un purtător de cuvânt al Crucii Roșii libaneze a declarat pentru Associated Press că guvernul libanez trimite în Turcia o echipă formată din soldați ai armatei libaneze, primii respondenți ai Crucii Roșii și ai Apărării Civile și pompieri pentru a ajuta la eforturile de salvare.