Republica Moldova alocă 30 de milioane de lei pentru ca minoritățile naționale să învețe limba română

Programul național privind învățarea limbii române de către minoritățile naționale pentru perioada 2023-2025 a fost propus pentru aprobare de către Guvernul de la Chișinău. Documentul, care a fost elaborat de Ministerul Educației și Cercetării din Republica Moldova, a fost supus și consultărilor publice.

Este de menționat că programul se referă și la persoanele adulte.

Potrivit Executivului de peste Prut, nivelul de cunoaștere a limbii române este scăzut în rândul minorităților etnice. Există și o excepție, cea a rromilor. În acest caz, fiecare a doua persoană poate vorbi și înțelege foarte bine limba română.

Unul din patru ruși vorbesc și înțeleg limba română

Autoritățile din Republica Moldova spun că doar unu din patru ruși, ucraineni și bulgari vorbesc și înțeleg bine limba română. În grupul găgăuz, doar una din zece persoane știe să vorbească limba română și să o și înțeleagă.

În plus, fiecare al treilea rus, ucrainean și rrom și fiecare al doilea bulgar și găgăuz nu cunoscut deloc limba română.

Oportunități pentru reprezentanții minorităților naționale din Republica Moldova

Guvernul de la Chișinău mai spune că acest program are ca scop oferirea de oportunități reprezentanților minorităților naționale din Republica Moldova.

Pe lista de oportunități se află dezvoltarea competențelor lingvistice necesare de la cele mai fragede vârste și pe tot parcursul vieții. Acestea îi vor ajuta să își valorifice potențialul intelectual în domenii de interes personal, profesional și social.

Nu în ultimul rând, pentru implementarea programului național privind învățarea limbii române de către minoritățile naționale pentru perioada 2023-2025 Guvernul de la Chișinău alocă suma de 30 de milioane de lei din bugetul de stat.

Maia Sandu a făcut schimbări în componența cabinetului său

În urmă cu câteva zile, președintele Republicii Moldova a semnat un decret prin care Veaceslav Negruța, consilier în domeniul economic, a fost numit în funcția de Secretar General al Aparatului Președintelui Republicii Moldova, începând cu data de 11 ianuarie 2023.

Cristina Gherasimov, care a deținut până acum această funcție, își va continua activitatea în calitate de consilieră în domeniul politicii externe și a integrării europene.

De asemenea, începând din data de 10 ianuarie, Stella Jantuan va exercita funcția de consilieră prezidențială pe probleme politice, relații cu autoritățile publice și societatea civilă.

Totodată, șefa statului a acceptat demisia consilierei pentru comunicare publică, purtătoarea de cuvânt al Preşedintelui Republicii Moldova, Sorina Ștefîrță.