În cadrul Acţiunii 1.1.1 Mari infrastructuri de Cercetare Dezvoltare din cadrul Programului Operaţional Competitivitate (POC) au fost contractate 14 proiecte de circa 35,2 milioane euro pentru crearea şi dotarea de noi centre de cercetare sau modernizarea celor existente şi dezvoltarea clusterelor de inovare. Prin acţiunea 1.1.1 se finanţează şi faza a doua a proiectului major Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) în valoare de aproximativ 174,5 milioane euro. 

Potrivit acestuia, unul dintre proiecte aparţine Medisprof şi vizează un laborator de cercetare privind terapia personalizată în oncologie, care presupune fonduri europene de 14,2 milioane lei, o contribuţie naţională de 2,19 milioane lei, iar contribuţia beneficiarului – 6,26 milioane lei.

Un al proiect este al Renault Technologie Roumanie pentru sisteme de stimulare a realităţii virtuale şi testare componente fizice în Mediu Simulat Virtual – instrument de înaltă tehnologie utilizat în dezvoltarea noilor modele de vehicule. Acesta are alocate fonduri UE de 4,6 milioane lei, o contribuţie naţională de 828.723 lei şi o contribuţie a beneficiarului de 5,52 milioane lei. 

Programul Operaţional Competitivitate are o alocare financiară de 1,58 miliarde euro, din care 1,32 miliarde euro finanţare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) structurat pe 2 axe prioritare.

SURSA: Agerpres