"Cartea se referă, în principal, la chestiunea tezaurului. (…) Veţi afla mult mai multe despre relaţiile dintre România şi Rusia, relaţii extrem de tensionate în ultima sută de ani în primul rând din acest motiv, din cauza chestiunii tezaurului. (…) Relaţia româno-rusă este paralizată chiar de această temă, pentru că este un cerc vicios pe care Marian Voicu l-a surprins foarte bine într-o pagină a cărţii. Dialogul politic nu porneşte şi nu se înalţă, nu capătă conţinut pentru că nu ni s-a restituit în întregime tezaurul şi, în acelaşi timp, tezaurul nu ne este restituit pentru că atmosfera dialogului politic e proastă. Deci, cum să ieşim din această dilemă? Niciun politician încă nu a reuşit să o spargă ca pe un cod, să spună ce a fost mai întâi, oul sau găina. (…) E o provocare pentru politicieni şi diplomaţi, dar cel puţin ieşim din zona mitului, vedem ce s-a întâmplat, care au fost etapele", a spus fostul ministru de Externe Teodor Baconschi, prezent la eveniment.

Autorul volumului a mărturisit că a avut nevoie de 9 luni pentru a scrie cartea, susţinând că ''povestea, extrem de interesantă, are toate ingredientele unui blockbuster''.

"Pentru noi, chestiunea tezaurului este una de drept internaţional. (…) Noi discutăm despre tezaur, ruşii discută despre istoria tezarului, şi de aici o încurcătură teribilă. Problema poate fi privită din punct de vedere istoric, poate fi privită politic, de drept internaţional sau etic. Oricum am privi, ruşii ne întreabă de 100 de ani care tezaur. Şi o fac cu atâta convingere încât noi când mergem (…), pentru că nu avem alte inventare, cu excepţia Băncii Naţionale care are un registru din 1922, probabil cel mai important document al statului român, şi pentru că statul român nu s-a străduit să colecteze toate inventarele, să le centralizeze astfel încât să mergem cu lecţia învăţată la ruşi, din păcate atunci când ne întreabă 'Ce ne cereţi?', noi înălţăm din umeri. Şi aici este vina noastră, a statului român", a mai spus Voicu.

Redactorul volumului, Andreea Niţă, a susţinut că "Tezaurul României de la Moscova. Inventarul unei istorii de o sută de ani" realizează ''un inventar, foarte bine punctat, prezentând cele mai importante momente de-a lungul ultimilor 100 de ani".

"Cartea conţine foarte multe informaţii absolut esenţiale nu numai pentru cei pasionaţi de istorie ci şi pentru orice român care este dornic să cunoască mai mult despre această chestiune rămasă încă nerezolvată", a adăugat ea.

Printre cei prezenţi la lansare s-au aflat şi fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, dar şi fostul ministru al Culturii, Theodor Paleologu.
Sursa: Agerpres