Reinfectarea cu COVID provoacă adevărate probleme de sănătate. Cercetătorilor nu le-a venit să creadă ce eu descoperit

Fiecare infecție cu Covid poate crește riscul de a dezvolta o serie de probleme de sănătate, cum ar fi diabetul, bolile renale, insuficiența organică și problemele de sănătate mintală, potrivit unei cercetări publicate joi în Nature Medicine, ceea ce risipește în mod ferm mitul conform căruia contactele repetate cu virusul sunt ușoare, în timp ce numărul cazurilor crește în Statele Unite.

Studiul, bazat pe dosarele de sănătate a aproape 5,8 milioane de persoane tratate în cadrul sistemului de sănătate al Veterans Affairs, a constatat că persoanele cu infecții multiple cu Covid au un risc mai mare de a avea numeroase probleme de sănătate – inclusiv probleme care afectează plămânii, inima, creierul și sistemul gastro-intestinal – până la șase luni după ultima lor infecție.

Infecțiile multiple cresc riscul de deces

Cercetătorii au constatat că cei cu infecții multiple aveau un risc de două ori mai mare de a muri și de trei ori mai multe riscuri de a fi spitalizați în comparație cu persoanele cu o singură infecție.

De asemenea, aceștia aveau de trei ori mai multe riscuri de a suferi de afecțiuni cardiace, de trei ori și jumătate mai multe riscuri de a dezvolta probleme pulmonare și de peste o dată și jumătate mai multe riscuri de a suferi de afecțiuni cerebrale decât persoanele cu o singură infecție, au declarat cercetătorii.

Atât persoanele nevaccinate, cât și cele care au fost vaccinate anterior au prezentat un risc mai mare de reinfectare, a constatat studiul, iar cercetarea a luat în considerare mai multe variante Covid, inclusiv Delta, Omicron și BA.5, care este acum dominantă.

Riscul de a dezvolta alte afecțiuni de sănătate pare să crească cu fiecare infecție, a declarat Dr. Ziyad Al-Aly, epidemiolog la Universitatea Washington din St. Louis, autorul principal al studiului, ceea ce înseamnă că este mai bine să evitați să o contractați din nou.

Aer de invincibilitate printre cei care s-au vaccinat, dar și printre cei care au făcut boala anterior

Purtarea măștii și statul acasă atunci când cineva este bolnav, dar și efectuarea tuturor vaccinurilor de rapel eligibile pot ajuta la reducerea riscului de reinfectare, a spus Al-Aly.

Al-Aly a declarat că în ultimele luni a existat „un aer de invincibilitate” în rândul persoanelor care au avut Covid, au fost vaccinate și care au primit și dozele booster, și mai ales, în rândul celor care s-au vaccinat dar și infectat. Unii au început să se refere la acest ultim grup ca și cum ar avea un fel de „superimunitate”, a spus Al-Aly.

„Fără ambiguitate, cercetarea noastră a arătat că contractarea unei infecții a doua, a treia sau a patra oară contribuie la riscuri suplimentare pentru sănătate”, a adăugat Al-Aly, făcând apel la oameni să fie vigilenți și să pună în aplicare strategii pentru a reduce riscul de infectare.

Apariția de noi variante COVID agravează problema

În primele etape ale pandemiei Covid-19, se spunea că vaccinurile și infecțiile anterioare vor proteja împotriva infecției, însă acest aspect nu s-a adeverit. Deși vaccinurile și infecțiile anterioare ajută la reducerea riscului de îmbolnăvire gravă, spitalizare și deces din cauza Covid, acestea fac prea puțin pentru proteja împotriva infecției în sine.

Apariția unor variante noi, evazive, agravează problema. Cercetarea risipește ideea că reinfecțiile cu Covid sunt ușoare și fără consecințe și sugerează că fiecare infecție poate adăuga un nou risc care se acumulează în timp. Aceste probleme de sănătate stau alături de litania de probleme de sănătate de durată – inclusiv probleme de sănătate mintală, ceață cerebrală, oboseală, probleme de respirație și probleme de memorie – asociate cu Covidul de lungă durată, scrie Forbes.