Printre modificările planificate se numără verificările obligatorii de asigurare a încărcăturii în timpul inspecțiilor rutiere, noi proceduri de testare a emisiilor și utilizarea extinsă a documentației digitale pentru vehicule.
Ordin direct de la UE. Pachetul legislativ urmărește revizuirea a trei directive-cheie: inspecțiile tehnice periodice (ITP), documentele de înmatriculare a vehiculelor și inspecțiile rutiere (RSI) ale vehiculelor comerciale. Potrivit Comisiei, măsurile sunt concepute pentru a spori siguranța rutieră, a reduce emisiile nocive și a consolida aplicarea transfrontalieră prin digitalizare, potrivit site-ului trans.info.
După cum a raportat publicația germană de transport și logistică DVZ (Deutsche Verkehrs-Zeitung), una dintre schimbările-cheie din sectorul de transport de marfă este cerința ca inspectorii din UE să verifice asigurarea corespunzătoare a mărfurilor în timpul controalelor rutiere.
Ce prevede pachetul de reforme al UE
În conformitate cu propunerea, inspectorii vor evalua dacă mărfurile „se pot deplasa doar între ele, pe pereții sau suprafețele vehiculului în timpul funcționării, inclusiv în timpul situațiilor de urgență și pornirilor” și dacă „nu pot cădea din compartimentul de încărcare sau nu se pot deplasa dincolo de suprafața de încărcare”.
Pentru a asigura o aplicare consecventă, Comisia prevede, de asemenea, că statele membre trebuie să se asigure că inspectorii rutieri sunt instruiți în mod special în procedurile de asigurare a încărcăturii.
Testare mai strictă a emisiilor
Normele propuse impun, de asemenea, utilizarea unor metode de testare a emisiilor mai precise, în special pentru vehiculele diesel grele. Potrivit Comisiei Europene, scopul este de a detecta mai bine vehiculele cu emisii mari și de a reduce expunerea la particule ultrafine și oxizi de azot (NOx).
După cum subliniază DVZ, Comisia recomandă înlocuirea testului tradițional de opacitate cu teste de număr de particule (PN) pentru camioanele diesel echipate cu filtre de particule. Aceste teste PN au arătat deja rezultate pozitive în Germania, Țările de Jos și Belgia. Vor fi introduse și teste simultane de PN și NOx și vor fi aplicabile în timpul controalelor rutiere ale vehiculelor grele de marfă.

Frecvența inspecțiilor tehnice pentru autoutilitarele mai vechi
Comisia propune inspecții anuale pentru camionete și autoturisme mai vechi de zece ani, o măsură deja în vigoare în multe țări UE. În timp ce Germania obligă în prezent inspecții la fiecare doi ani, oficialii UE susțin că frecvența crescută ar putea contribui la reducerea numărului de vehicule periculoase sau poluante pe drum.
Europarlamentarii germani din partidele conservatoare și liberale au criticat propunerea.
„Un termen-limită anual de inspecție pentru vehiculele mai vechi crește costurile pentru proprietarii de mașini și nu ajută la îmbunătățirea siguranței rutiere”, a spus Markus Ferber (CSU).
Pentru camionete comerciale de până la 3,5 tone (categoria N1), Comisia propune ca 2% din flota națională să fie inspectată anual, față de 5% pentru vehiculele grele.
Documente digitale și partajarea transfrontalieră a datelor
Un alt element de bază al propunerii este digitalizarea documentelor legate de vehicule. Comisia Europeană intenționează să introducă certificate electronice de înmatriculare a vehiculelor și de testare periodică, care vor fi accesibile prin intermediul unei platforme comune în statele UE.
Potrivit anunțului oficial al Comisiei, acest lucru va „simplifica procesele administrative și va proteja cetățenii împotriva activităților frauduloase, cum ar fi manipularea contorului de parcurs”.
În plus, DVZ scrie că datele privind kilometrajul vehiculului vor fi înregistrate nu numai la inspecții, ci și în timpul întreținerii și reparațiilor de rutină. Producătorii de vehicule conectate digital vor fi obligați să raporteze periodic datele contorului de parcurs.
Scopul este de a preveni manipularea kilometrajului, pe care Comisia o descrie ca fiind „îngrijorătoare în cazul autoturismelor și vehiculelor comerciale ușoare”.
Inspecții rutiere și teledetecție
Pentru a crește eficiența controalelor rutiere, Comisia propune statelor membre să utilizeze tehnologiile de teledetecție pentru a măsura zgomotul și emisiile, înainte de a selecta vehiculele pentru inspecție completă. Conform DVZ, acest lucru i-ar ajuta pe inspectori să vizeze vehiculele mai susceptibile de a încălca reglementările de siguranță sau de mediu.
De asemenea, Comisia confirmă că, indiferent de noile măsuri, toate vehiculele grele trebuie să fie supuse unor inspecții tehnice anuale de la data primei înmatriculări în toate statele membre.