Medicul nutriționist Mihaela Bilic oferă clarificări importante despre cum putem consuma alcool, în special bere, fără a ne compromite greutatea corporală.

Mihaela Bilic oferă clarificări importante

Alcoolul are un impact direct asupra corpului uman, inducând o stare de relaxare și reducând anxietatea. În doze moderate, acesta poate fi chiar mai eficient decât mâncarea în a crea o stare de bine la finalul unei zile stresante. Cu toate acestea, consumul excesiv poate produce efecte inverse – accentuează tristețea și dereglează metabolismul, favorizând în mod direct sinteza și acumularea grăsimilor, notează Csid.

În ceea ce privește alegerea tipului de alcool, vinul este considerat o opțiune mai sigură pentru cei care vor să evite acumularea kilogramelor. Un pahar de vin conține aproximativ 80 de calorii, iar consumul moderat – adică 1-2 pahare – are un impact nesemnificativ asupra greutății. Variantele ușoare, precum vinul alb, roze, prosecco sau șampania, mai ales când sunt servite cu gheață, sunt recomandate pentru un consum echilibrat.

SURSA FOTO: Facebook

Cocktailurile reprezintă cea mai puțin inspirată alegere din perspectiva calorică

La polul opus, cocktailurile reprezintă cea mai puțin inspirată alegere din perspectiva calorică, din cauza siropurilor zaharoase care le sunt adăugate. Aceste băuturi pot conține un număr foarte ridicat de calorii, ceea ce le face incompatibile cu un regim alimentar echilibrat.

Când vine vorba despre bere, aceasta are o reputație negativă justificată din punct de vedere nutrițional. Fermentarea cerealelor din compoziția berii stimulează secreția de insulină și încurajează depunerea grăsimii, mai ales în zona abdominală – de unde și expresia cunoscută „burtă de bere”.

Totuși, cantitatea consumată este esențială. Conform Mihaelei Bilic, nu consumul ocazional este problema, ci obiceiul de a bea bere zilnic sau în cantități mari, cum ar fi un litru sau mai mult la o singură masă.

Un consum moderat nu afectează semnificativ silueta

Un consum moderat, de 1-2 beri de 330 ml, ocazional, nu afectează semnificativ silueta, în special dacă este însoțit de un stil de viață activ și echilibrat. De fapt, o singură bere este considerată suficientă pentru a ne bucura de gustul acestei băuturi fără a risca acumularea de kilograme.

Pe lângă rolul său ca băutură, berea poate deveni și un aliat surprinzător la grătar. Marinarea cărnii în bere, înainte de prăjire, reduce considerabil formarea compușilor toxici care se dezvoltă la temperaturi ridicate. Berea brună, în special, are un efect protector mai puternic, diminuând cu până la 68% formarea hidrocarburilor aromatice policiclice, substanțe cunoscute pentru riscul lor cancerigen.