Taxa pe tutun a devenit un subiect de actualitate în contextul noilor propuneri bugetare ale Uniunii Europene. Comisia Europeană explorează această variantă ca parte a unei strategii mai ample de a identifica surse suplimentare de finanțare. Într-un climat geopolitic tensionat, taxarea produselor din tutun este privită ca o posibilă soluție pentru acoperirea noilor priorități, precum apărarea.
Taxa pe tutun, între necesitatea bugetară a UE și opoziția industriei
Taxa pe tutun este luată în considerare de către Comisia Europeană, ca posibilă nouă sursă de venit pentru următorul buget pe termen lung al UE, potrivit unui document guvernamental german văzut de Euractiv.
O mențiune discretă într-un raport al Biroului German de Relații Internaționale din Bruxelles adresat Parlamentului face referire la o nouă idee de a genera fonduri pentru Uniunea Europeană – una care ar putea stârni reacții puternice din partea industriei tutunului.
Raportul discută primul pachet al Comisiei pentru următorul Cadrul Financiar Multianual (CFM).
„Pot fi explorate noi surse de resurse proprii, precum taxele pe deșeuri electronice sau tutun”, se arată în document.
„Resursele proprii” se referă la principalele surse de venit care finanțează bugetul anual al UE. În prezent, majoritatea provin din contribuțiile statelor membre și din taxele vamale.

Totuși, având în vedere nevoia de cheltuieli suplimentare pentru noi priorități, precum apărarea, Bruxelles-ul caută activ surse suplimentare de venituri.
Taxa pe tutun: soluția bugetară a Bruxelles-ului
Documentul confirmă un raport anterior al Euractiv, conform căruia comisarul UE responsabil cu taxarea, Wopke Hoekstra, susține creșterea taxelor pe tutun pentru a sprijini bugetul UE, întrucât executivul european preferă să nu suprasolicite Sistemul de Comercializare a Emisiilor (ETS).
Luna trecută, Euractiv a publicat în premieră proiectul de propunere al Comisiei pentru revizuirea Directivei privind Accizele la Produsele din Tutun (TED), care sugera o creștere de 139% a taxei pe țigări. O consultare interservicii pe marginea propunerii TED este așteptată pe 15 iulie, iar propunerea oficială urmează să fie prezentată în toamnă.
Statele membre UE taxează deja țigările prin accize și TVA. Însă nu este clar dacă Comisia dorește o taxă suplimentară la nivelul UE pe tutun, care, asemenea ETS, ar direcționa veniturile direct în bugetul UE.
Lobby-ul tutunului a avertizat deja că majorarea taxelor pe produsele sale ar alimenta piața neagră și ar reduce veniturile naționale, subminând astfel eforturile de a direcționa fonduri către următorul buget pe termen lung al blocului.
România și alte state nu sunt de acord
Din punct de vedere politic, revizuirea TED va întâmpina provocări semnificative, deoarece este necesară aprobarea unanimă a tuturor statelor membre pentru a fi adoptată. Grecia, Italia, România și Bulgaria s-au opus ferm revizuirii TED, însă, dacă măsura va fi legată de propunerea pentru viitorul buget al UE, dinamica politică s-ar putea schimba.
„Este o modalitate de a forța statele membre să crească taxele pe tutun fără a revizui TED”, a declarat pentru Euractiv o sursă familiarizată cu politica privind tutunul.
Biroul lui Hoekstra nu a răspuns solicitării Euractiv privind includerea taxei pe tutun în propunerea Comisiei.