Regulă pentru cei care au curte și grădină. Aceasta este ideea din spatele creării „Fruit Tree Guild”, unul dintre cele mai bine păstrate secrete pentru a cultiva mai multe fructe cu mai puțină bătaie de cap. Acest ghid explică conceptul „Fruit Tree Guild” și cum poate fi realizat.
Dar ce este, mai exact FTG – „Fruit Tree Guild” (s-ar traduce prin: o breaslă de pomi fructiferi). FTG reprezintă un mini-ecosistem autosustenabil, cu o selecție atentă de plante care își sprijină reciproc creșterea și ajută pomii fructiferi să crească mai bine.
Plantele de sprijin descurajează dăunătorii (respingătoare), atrag polenizatorii și alte insecte benefice (atrăgătoare), îmbunătățesc calitatea solului (fixatoare și acumulatoare de azot) și împiedică pătrunderea buruienilor (supresoare și mulgătoare). Important este ca toate plantele să lucreze împreună în armonie.
În comparație cu livezile tradiționale cu monocultură, breslele de pomi fructiferi au mai multe avantaje. Acestea sporesc biodiversitatea, fac pomii fructiferi și alte plante de sprijin mai rezistente la dăunători și boli și sunt ideale pentru grădinile de permacultură. Mai presus de toate, breslele de pomi sunt adaptabile la spații mici și sunt și atractive.
Regulă pentru cei care au curte și grădină
Pomii fructiferi sunt fundamentul FTG, așa că ar trebui să vă gândiți puțin la tipul de pomi pe care doriți să îi plantați.
Deși majoritatea pomilor fructiferi vor funcționa, unii sunt mai potriviți. În plus, unele tipuri de pomi fructiferi trebuie cultivate în perechi pentru a rodi, scrie bhg.com.
Merii
Majoritatea merilor nu se autopolenizează și trebuie cultivați în perechi compatibile pentru a rodi.
Cu toate acestea, plasarea merilor în centrul „Fruit Tree Guild” plantați cu plante însoțitoare prietenoase cu polenizatorii, cum ar fi coada șoricelului și mușețelul, crește ratele de polenizare și atrage insecte care se hrănesc cu dăunătorii merelor.
Perii
Perii trebuie cultivați și în perechi, deși există și soiuri autopolenizate pentru grădini mici.
La fel ca merii, perii cresc bine cu plante precum mușețelul dar pot fi cultivați și cu plante care îmbogățesc solul, cum ar fi tătăneasa sau leguminoasele, care îmbogățesc în mod natural solul și reduc nevoia de îngrășăminte.
Cireșii
Majoritatea cireșilor nu se autopolenizează, dar cireșii amari vor rodi atunci când sunt cultivați singuri.
Pentru a îmbunătăți polenizarea și randamentul recoltei, cultivați cireși în grupuri, înconjurați de flori prietenoase cu polenizatorii. Plantați plante acoperitoare în jurul copacilor, pentru a reduce buruienile în mod natural.
Prunii
Multe soiuri de pruni se autopolenizează și vin în dimensiuni pitice, ușor de integrat în spații mici.
Dacă doriți să construiți o grupă de fructe în jurul prunilor, căutați plante însoțitoare care resping dăunătorii sau atrag polenizatorii.
Persicii
La fel ca prunii, majoritatea piersicilor sunt autofertili și pot fi cultivați singuri.
Multe plante anuale prietenoase cu polenizatorii se potrivesc cu acești copaci, dar puteți cultiva și cu flori perene, cum ar fi roinița sau asterii.
Pomi fructiferi nativi
Curmalii americani sunt trecuți cu vederea, dar acești pomi fructiferi nativi au anumite atu-uri.