Ce trebuie să faci dacă îți explodează un cauciuc în mers?

Explozia unui cauciuc poate fi o situație periculoasă, dar cu o reacție corectă și calmă, riscurile pot fi minimizate. Urmează pașii descriși de fostul polițist Viorel Teacă și asigură-te că vehiculul tău este în stare optimă pentru a preveni astfel de incidente.

Primul semn al unei explozii a cauciucului din față este tremuratul volanului. În acest caz, este crucial să rămâi calm și să ții volanul strâns pentru a menține controlul mașinii.

„Trebuie să îți păstrezi calmul, chiar poți să vorbești cu tine și să îți spui: «Calm, calm, sunt calm!»”, recomandă Viorel Teacă, un fost polițist cu o vastă experiență, potrivit Adevărul.

@norristk7♬ sunet original – Viorel Teaca

De asemenea, este important să evităm o frânare bruscă. Frânarea bruscă poate duce la pierderea controlului vehiculului, mai ales când unul dintre cauciucuri nu mai aderă la sol. Este important să încetinești gradual pentru a evita răsturnarea mașinii.

„Foarte important: să nu bruschezi frâna. Nu pui frână bruscă, fiindcă, practic, trebuie să realizezi că un cauciuc, cel puțin, nu mai face aderență cu solul, iar o frânare bruscă ar putea răsturna inclusiv mașina”, mai menționează fostul polițist.

explozie cauciuc
SURSA FOTO: Dreamstime

Parchează mașina într-un loc sigur și apelează la asistența rutieră în caz de nevoie

După ce ai recâștigat controlul asupra mașinii, semnalizează din timp intenția de oprire și parchează vehiculul într-o zonă sigură, cât mai departe de partea carosabilă. Asigură-te că folosești triunghiul reflectorizant pentru a semnaliza prezența ta pe marginea drumului, mai ales pe timp de noapte.

„Când ai scăpat și zici că totul este în regulă, pasul numărul trei este la fel de important și anume: unde parchezi mașina. Trebuie să te asiguri că o faci cât mai mult în afara părții carosabile și să o semnalizezi. Iar dacă este pe timp de zi, inclusiv pe timp de noapte, să folosești și triunghiul”, concluzionează Viorel Teacă.

După o astfel de experiență, este esențial să verifici eventualele pagube și să apelezi la asistență rutieră în cazul în care este necesar. Chiar dacă tehnologia modernă a redus riscul exploziei cauciucurilor, este vital să menții pneurile la presiunea corectă și să respecți limita de încărcare a vehiculului.

Utilizarea anvelopelor adecvate sezonului și cu un grad de uzură în limitele acceptabile este de asemenea esențială pentru siguranța ta și a celor din jur.