"Grecia este într-o situație teribilă și se confruntă cu un posibil faliment", a spus investitorul american George Soros, care a adăugat că datoria Greciei este atât de mare încât jumătatate din ea ar trebui restructurată pentru că dacă falimentul nu va fi unul controlat va putea prăbuși sistemul global de credit ce va aduce cu sine recesiunea mondială.
Despre cunoscutul om de afaceri şi investitor Goerge Soros, multe voci spun că ar fi ”regizorul” atacului împotriva Greciei şi a altor economii slabe din zona euro. Care este motivul?

De la începutul crizei din Grecia, George Soros a ieşit de câteva ori cu declaraţii foarte acide la adresa zonei euro şi a Greciei, ideile de bază fiind că Grecia poate intra "într-o nouă spirală a morţii" sau că zona euro s-ar putea confrunta cu alte probleme, mai mari decât cea avută cu Grecia.

Grecia încă se confruntă cu pericolul de a intra într-o "spirală a morţii", deoarece costul ataşat pachetului de ajutor extern pregătit de liderii zonei euro este prea mare, a declarat miliardarul George Soros la începutul crizei. Acest lucru era afirmat de Soros în momentul în care se vorbea despre un pachet de doar 30 de miliarde de euro pentru Grecia, şi nu de 200 de miliarde ca în prezent.

George Soros este un investitor care, în 1992, a realizat un profit de un miliard de dolari din speculaţii pe curs, când conservatorii britanici au trebuit să scoată lira sterlină din ERM pentru că nu mai puteau fi capabili să o ţină peste limita de minim admisă.

Soros Fund Management, fondul de investiţii deţinut de George Soros, ar fi pariat sume enorme pe deprecierea monedei euro, aşa cum scrie presa britanică, pariuri care ar fi avut câştiguri de milioane de euro, ceea ce explică afirmaţiile investitorului.