'Vreau ce e mai bun pentru Spania, căreia mi-am dedicat viaţa întreagă', a afirmat monarhul. 'După aniversarea zilei de naştere din luna ianuarie, odată ce mi-am revenit fizic şi mi-am reluat agenda instituţională, am decis să pun capăt domniei şi să renunţ la Coroană, astfel ca guvernul şi camerele reunite ale legislativului să treacă la formalităţile pentru procesul de succesiune, potrivit prevederilor constituţionale', a mai spus regele Juan Carlos.

El a precizat că a luat decizia abdicării în favoarea fiului său, prinţul moştenitor Felipe, astfel încât acesta 'să poată începe o nouă etapă de speranţă, în care să se îmbine experienţa căpătată şi energia unei noi generaţii'. Şeful statului s-a arătat convins de faptul că prinţul Felipe de Asturias va menţine stabilitatea ca semn identitar al instituţiei monarhice şi că va conta, ca şi până acum, pe sprijinul prinţesei Letizia.

Guvernul spaniol urmează să adopte marţi, 3 iunie, într-o şedinţă extraordinară a consiliului de miniştri, legea organică necesară pentru punerea în aplicare a deciziei de abdicare a Regelui Juan Carlos, în favoarea fiului său, prinţul moştenitor Felipe de Asturias. Agerpres