Fostul rege al Spaniei Juan Carlos a achitat o datorie de aproape 680.000 de euro către autorităţile fiscale spaniole pentru a-şi regulariza situaţia, a anunţat miercuri avocatul său într-un comunicat, relatează AFP.

Fostul monarh, care a abdicat în 2014, a plecat în exil la începutul lunii august în Emiratele Arabe Unite şi este vizat de mai multe anchete în Spania.

Nu vrea să îi creeze dificultăți regelui Felipe al VI-lea, fiul său

Într-o scrisoare, fostul rege al Spaniei a declarat că pleacă din cauza acuzaţiilor referitoare la posibile acte de corupţie în care se bănuieşte că ar fi fost implicat, referitor la câştigarea de către o firmă spaniolă a unui contract pentru construcţia unei căi ferate de mare viteză în Arabia Saudită, în 2011.

Juan Carlos a precizat că pleacă din ţară pentru a nu-i crea dificultăţi fiului său, actualul rege Felipe al VI-lea al Spaniei, în exercitarea atribuţiilor de şef al statului.

Monarhia nu mai putea tolera mult timp, cu atât mai puțin în plină criză sanitară și economică, erodarea reputației sale: informațiile despre presupusele afaceri obscure și comisioanele ilegale ale regelui emerit, publicarea unor dezvăluiri certe sau simple fabulații ale ”prietenei” sale Corinna zu Sayn-Wittgenstein, investigațiile jurnalistice pe marginea contului fabulos din Elveția sau a fundației obscure din Panama și, în sfârșit, ecoul scandalos pe care aceste informații și revelații, reale sau manipulate de interese, îl au pe rețelele de socializare și în mass-media spaniole și străine.

”O decizie dură și dificilă”

Presupusa corupție a regelui emerit, trebuie amintit, nu a fost dovedită și nici măcar judecată. Dar a subminat forța etică a instituției monarhice, pilonul arhitecturii democratice din Spania, se arată într-un editorial realizat de La Vanguardia.

Decizia regelui emerit este inedită și a fost salutată de regele Felipe al VI-lea. Din punct de vedere personal și familial, a fost, fără îndoială, o decizie dură și dificilă pentru amândoi.

Pentru instituția monarhică, pe de altă parte, este o decizie chirurgicală, terapeutică, întrucât regele emerit, deși părăsește Spania, se pune la dispoziția justiției, prin avocatul său Sánchez-Junco, pentru a răspunde pentru faptele sale.