Reforma pensiilor în Germania se anunță a fi una dificilă

Orice reformă a pensiilor în Germania se confruntă cu o alegere dificilă între contribuții mai mari, pensii mai mici sau o vârstă de pensionare crescută. Asta în condițiile în care creșterea numărului de pensionari și scăderea numărului de angajați, face ca sistemul actual de pensii să devină tot mai greu de susținut.

Menținerea status quo-ului nu este o opțiune viabilă, iar reforma pare inevitabilă. Cu toate acestea, decidenții se confruntă cu opțiuni dificile și nepopulare.

Studiul realizat de Institutul de Economie din Köln (IW) a intervievat aproape 4.900 de persoane din diferite grupe de vârstă. Interesant este că, deși aproximativ o treime dintre respondenți sunt pensionari, restul fiind împărțiți între cei peste și sub 50 de ani, există preferințe variate privind direcția pe care trebuie s-o ia reforma pensiilor.

Toate grupele de vârstă chestionate au indicat o preferință pentru o creștere a contribuțiilor la pensie. În prezent, cota de contribuție este de 18,6%, împărțită egal între angajați și angajatori, scrie Ziarul Românesc.

Tinerii sunt reticenți la o creștere a vârstei de pensionare

Potrivit studiului, cei sub 50 de ani par mai dispuși să accepte un nivel de pensie mai scăzut. Aproximativ 17% dintre cei care fac parte din această grupă au indicat că aceasta ar fi cea mai acceptabilă formă de reformă pentru ei.

În ceea ce privește creșterea vârstei de pensionare, părerile sunt împărțite. Tinerii germani sunt ceva mai reticenți să accepte să muncească mai mult decât generațiile anterioare. Astfel doar 28% dintre aceștia sunt deschiși la această posibilitate.

Studiul IW a evaluat și 27 de scenarii diferite privind reforma pensiilor și a constatat că două scenarii au primit cea mai mare aprobare. Primul implică menținerea vârstei de pensionare la 65 de ani și creșterea cotei de contribuție la 22%, iar al doilea susține menținerea status quo-ului. Rezultate arată că germanii ar dori să evite schimbările majore în ceea ce privește sistemul de pensii.

Cu toate acestea, orice reformă majoră a sistemului de pensii riscă să fie extrem de nepopulară și să respingă alegătorii și va fi o provocare majoră pentru politicieni. Autorii studiului mai arată că este esențială o muncă educativă considerabilă pentru a-i convinge pe cetățeni de necesitatea și de beneficiile pe termen lung ale reformei.