Reducerea dobânzilor din ultimele luni amplificată cu scăderea sau eliminarea unor comisioane datorită OUG nr. 50/2010 deschide calea clienților spre refinanţare. Aceasta se poate face pentru unul sau mai multe credite, în unele cazuri fiind posibilă şi obţinerea unei sume suplimentare pentru uz personal. Totuși, unele bănci solicită și prezentarea unei garanţii imobiliare. Suma finanţată variază între 65% şi 90% din valoarea ipotecii.
Spre exemplu, un client care are trei credite în derulare şi un card de credit, în sumă totală de 26.600 euro, pentru care valoarea cumulată a ratelor este de 560 euro, poate obţine, conform datelor furnizate de compania Kiwi Finance, un credit consolidat în valoare de 27.900 euro, cu o rată lunară de 280 euro, durata noului credit fiind de 20 de ani, egală cu durata cea mai mare dintre cele trei credite.
Costuri credite
Având în vedere interesul scăzut pentru creditele noi, băncile vin cu promoții atrăgătoare. Astfel, pentru un credit de refinanţare consolidat în valoare de 60.000 de euro, pe 25 de ani, rata lunară variază între 395-400 de euro (la RBS şi Garanti Bank fiind cele mai bune oferte) şi 480 de euro la Unicredit şi Banca Carpatica (la acestea din urmă nefiind necesară plata niciunui comision suplimentar). Suma totală ajunge de la 98.000 euro până la 144.000 euro. Ratele de dobândă fixe sunt stabilite de obicei pe o perioadă scurtă de timp.  La acestea se pot adăuga comisioane de acordare, administrare, taxe de evaluare, taxe notariale, prime de asigurare.
De exemplu, CEC Bank a lansat o campanie promoţională la creditele de refinanţare în lei acordate persoanelor fizice, valabilă pentru toate cererile de credit înregistrate în perioada 14 martie – 31 mai. O condiţie este ca cel puţin unul dintre creditele ce vor face obiectul refinanţării să fi fost acordat cu minimum trei ani în urmă. Comisionul lunar de administrare a creditului este 0% în primul an, iar pentru cel de-al doilea an va fi redus la jumătate faţă de standard, acesta având valoarea de 0,05%, respectiv 0,02% pentru clienţii care primesc salariul în cont deschis la CEC Bank. Nu se percepe comision de analiză a dosarului, iar onorariul notarial pentru ipotecă este redus la jumătate.
Promoții de primăvară
Și clienţii care primesc salariul în cont la Raiffeisen Bank beneficiază de o dobândă preferenţială. Aceasta este de 7,15% pentru creditele în euro, iar pentru cele în lei, de 11,49%. Până la data de 31 mar­tie, banca nu percepe comision de analiză. Totodată, nu se aplică nici comision lunar sau anual de administrare, iar comisionul de evaluare este de 90 euro. În perioada 10 martie – 10 iunie 2011, nu se percep nici taxe notariale.
Până la data de 30 aprilie, Bancpost oferă clienţilor evaluarea gratuită a primului imobil adus în garanţie. La Millennium Bank, pentru creditul de nevoi personale cu ipotecă pentru refinanţare nu se percepe comision de analiză până la data de 30 iunie, iar cheltuielile precontractuale aferente întocmirii dosarului de credit sunt de 900 de lei şi se achită de către client din surse proprii înainte de semnarea contractului. La Banca Transilvania, comisionul de analiză a dosarului este zero până la 31 martie.
Anca Bidian, CEO al companiei Kiwi Finance, afirmă că „acum prin refinanţare sau consolidarea datoriilor clienţii îşi optimizează creditele existente şi pot obţine rate mai mici cu până la 60% faţă de sumele plătite până acum, deoarece costurile creditelor sunt la minime istorice. Astfel, pentru clienţii care utilizează mai multe carduri de credit pentru retrageri numerar, spre exemplu, consolidarea cardurilor într-un credit de nevoi personale reprezintă o soluţie care poate reduce rata cu 50%“, spune Bidian. Potrivit acesteia, consolidarea mai multor datorii cu şi fără garanţie într-un singur credit garantat reduce de asemenea rata lunară.