Avocatul Gheorghe Piperea a desființat, într-o intervenție la Antena 3, referendumul președintelui Iohannis pentru justiție și a lansat două scenarii distrugătoare pentru Iohannis.

El a spus încă de la început că singurul merit al acestor întrebări este că există.

„În rest, sunt numai greșeli. A doua întrebare este extrem de greu de înțeles și este foarte alambicată și foarte lungă. Dar, nu asta este important, ci faptul că ambele chestiuni sunt principii ale constituției care se pun în discuție foarte serios”, a arătat avocatul.

El a explicat că este un referendum consultativ, nu obligatoriu, nu constituțional, astfel nu pot avea, cel puțin în prima fază, niciun efect pentru că a interzice amnistia și grațierea pentru fapte de corupție poate să fie un interes pentru public. „Dar asta înseamnă să modifici constituția, iar pentru asta trebuie un ditamai proces legislativ, care înseamnă doua participări în acest proces, al Parlamentului și un referendum de modificare a constituției mult mai greu de trecut decât unul consultativ. Chiar dacă s-ar vota pozitiv aceste două întrebări ar însemna că efectiv vor intra în vigoare peste 3-4 ani de zile când se va fi modificat constituția. ” a comentat avocatul Gheorghe Piperea, la Antena 3.

În opinia sa, cel mai grav lucru posibil cu aceste întrebări este că există riscul pentru Iohannis este să nu se facă cvorumul și de aici se vor putea interpreta două alternative. „Mai întăi dacă lumea nu vine la acest referendum s-ar putea să se spună că lumea nu este atât de interesată pe tema corupției ce s-ar lăsa să înțeleagă președintele, #rezist și toți ceilalți. A doua chestiune va fi ca lupta anti-corupție să devină litera moartă de lege pentru că lumea va spune ce sens are să ne zbatem pentru corupție de vreme ce populația la referendum și-a exprimat parerea printr-un absenteism. Pentru lupta anti-corupție, am plătit sute de milioane de euro în ultimii 14 ani s-ar putea închide, să se termine fără vreun rezultat si pentru asta principalul vinovat ar putea să fie dl.președinte Iohannis. Noi toți, voci ale societății civile, jurnaliști sau lideri de opinie ar trebui să atragem atenția că ideea de a lupta împotriva corupției trebuie să fie resuscitată pentru că ce s-a făcut până acum nu a fost lupta anti-corupție”,  a punctat avocatul Gheorghe Piperea, într-o intervenție telefonică la Antena 3.