Astfel, vicepreşedintele UDMR, Laszlo Borbely, a declarat că Uniunea nu este de acord cu măsura prin care mamele ar trebui să se întoarcă la serviciu după un an de concediu maternal.
“Sunt destul de ferm aici. Nu suntem de acord cu reducerea concediului maternal şi am spus-o şi la discuţia din coaliţie de luni. Suntem de acord să analizăm, pentru că avem nevoie de bani. Am înţeles că este o problemă în ceea ce priveşte bugetul asigurărilor. Suntem de acord să analizăm, în momentul de faţă”, a spus Borbely.
El a mai arătat că UDMR doreşte discutarea sumelor acordate mamelor. “Maximul de indemnizaţie este 3.400 lei, să reducem puţin aici, să fie mai mulţi bani, dar nu suntem de acord cu reducerea de la doi ani la un an. Trebuie ca acele mame care doresc să se întoarcă la locul muncă să aibă această posibilitate după o anumită perioadă, jumătate de an sau analizăm la cât timp după naştere şi, da, să primească un anumit cuantum, circa 500 de lei, dacă se întorc la lucru”, a spus Borbely.
Poziţia UDMR este fermă şi se vor purta discuţii în coaliţie pe acest subiect, joi dimineaţă, înainte de şedinţa de Guvern, la întâlnire urmând să participle şi ministrul Muncii, Ioan Botiş, cu toate elementele de buget şi atunci se va decide.
“Aceasta este poziţia noastră, pe care o vom discuta joi dimineaţă în coaliţie, unde va veni şi ministrul Muncii, Ioan Botiş, cu toate elementele de buget şi atunci se va decide. Până acum, am rezolvat întotdeauna în termeni eleganţi, deci sper să o rezolvăm şi acum”, a precizat Borbely.
Biroul Permanent Naţional al PDL l-a mandatat luni pe ministrul Muncii Ioan Botiş să implementeze reducerea duratei de acordare a indemnizaţiei pentru mame de la 24 luni la 12 luni. În paralel, sunt păstrate sumele între care se acordă ajutorul pentru primele 12 luni, adică minim 600 lei, dar nu mai mult de 3.400 lei, în cuantum de 85% din salariul pe ultimele 12 luni lucrate. Apoi, după un an, mamele care se reîntorc la muncă vor primi încă 500 lei lunar pe o durată de 12 luni.