Compania cu capital americano-spaniol RED Management Capital, dezvoltatorul centrului de birouri Iride Business Park din Bucureşti, a obţinut finanţare pentru primul centru comercial din reţeaua Cadran, ce va fi dezvoltat în Huşi, de la Immorent România, divizia locală de leasing imobiliar a grupului austriac Erste Bank.

„Proiect necesită o investiţie de 8 mil. euro, nu vă pot preciza însă ponderea finanţării. Acest tip de proiecte sunt ancorate în realitatea economică şi sunt de două feluri. Pentru oraşele de genul Huşi au suprafaţa mai mică, iar pentru cele cu populaţie mai mare, cu putere de cumpărare, cu suprafeţe puţin mai mari“, a declarat pentru capital.ro Christian Hiver, director de leasing in cadrul RED

Parteneriatul de finanţare cu Immorent poate fi explicat şi de faptul că în planurile diviziei de dezvoltare imobiliară a Immorent era cuprinsă, înainte de criză, construirea unei reţele de centre comerciale de tip „street-mall“.

Parteneriat cu Penny Market

Lucrările de structură pentru Cadran Huşi au fost finalizate, iar în această lună încep lucrările arhitecturale. Proiectul are ca dată de livrare luna iunie 2010.

Centrul este situat pe Calea Basarabiei nr. 103 şi va avea în alcătuire circa 20 de magazine
ancorate de Penny Market. Centrul este deja închiriat în proporţie de 50%. Suprafaţa totală construită a proiectului este de 4.500 mp şi dispune de 120 de locuri de parcare.

„Partea de închiriere este asigurată de oamenii noştri intern. Ne place să creăm relaţii cu partenerii noştri, aşa încă este posibil să continuăm relaţia cu Penny Market şi pentru celelalte centre Cadran“, a mai spus Hiver.

Câte două proiecte pe an

Compania se află în negocieri avansate şi pentru obţinerea finanţării necesare celui de-al doilea centru Cadran, ce va fi construit în Marghita şi pe care intenţionează să îl deschidă tot în acest an.

Centrele comerciale Cadran vor fi dezvoltate în oraşele secundare şi terţiare ale României ce au în medie o populaţie între 25.000 şi 75.000 de locuitori. Pe lista RED se mai află şi localităţile Slobozia şi Miercurea Ciuc.

„Anul acesta sperăm să le deschidem pe amândouă. Dorinţa noastră este să continuăm cu dezvoltarea a câte două centre pe an, însă nu putem şti cum evoluează piaţa şi dacă va absorbi aceste proiect. Momentan avem la dispoziţie terenuri pentru cinci astfel de centre“, a subliniat Hiver. 

Dezvoltatorul, controlat de fondurile de investiţii Warburg Pincus şi GED, a finalizat până acum mall-ul Armonia din Arad, vândut către Immoeast pentru 120 mil. euro şi centrul Armonia Brăila, care a fost închis la câteva luni după lansare din cauza traficului scăzut.