Peste 90% din decese au fost înregistrate în cele mai mari două provincii din ţară, Ontario şi, mai ales, Quebec, epicentrul pandemiei de coronavirus din Canada, conform agerpres.ro

Canada a înregistrat 10.001 de decese

Marţi seara, Canada a înregistrat 10.001 de decese şi 222.670 de cazuri confirmate, conform cifrelor compilate de canalele publice CBC/Radio-Canada şi CTV.

Premierul canadian Justin Trudeau a recunoscut, în cadrul unei conferinţe de presă, oboseala instalată în rândul populaţiei, odată cu creşterea rapidă a numărului de noi cazuri şi a înăspririi măsurilor în întreaga ţară menite să reducă răspândirea pandemiei.

„Niciunul dintre noi nu vrea să fie la conferinţele de presă cu măşti, cu explicaţii despre (…) înmulţirea cazurilor în şcolile noastre, a creşterii restricţiilor care ne limitează, ne deranjează în viaţa noastră de zi cu zi”, a spus el.

„Nu va fi uşor”, a avertizat el. „Vine Crăciunul. Probabil că în mai multe părţi ale ţării nu ne vom putea reuni cu familiile noastre, chiar dacă suntem foarte atenţi în săptămânile următoare. Însă, cine ştie”, a afirmat el.

„Trebuie să ne facem cu toţii datoria”, a mai spus Trudeau. „Dacă vrem cu adevărat să o facem şi dacă facem tot posibilul, vom reuşi”, a concluzionat el.

Frontiera dintre SUA şi Canada va rămâne închisă

Conform unui anunț făcut de ministrul canadian pentru securitate publică, frontiera dintre SUA şi Canada va rămâne închisă pentru deplasările neesenţiale până pe 21 noiembrie. Oficialul a subliniat că măsura este luată pentru pentru a frâna pandemia de coronavirus.

„Extindem restricţiile pentru călătoriile neesenţiale în SUA până pe 21 noiembrie. Deciziile noastre vor continua să fie fondate pe cele mai bune recomandări de sănătate publică, pentru a asigura securitatea canadienilor”, a scris pe Twitter ministrul Bill Blair.

Închiderea frontierelor SUA cu cei doi parteneri ai săi din cadrul liberului schimb nord-american, Canada şi Mexic, a fost decisă în martie şi prelungită de atunci în fiecare lună. Sunt autorizate doar comerţul de bunuri şi mărfuri şi călătoriile considerate esenţiale.

„Toată lumea înţelege că ne-ar plăcea să revenim la normal. Ne-ar plăcea ca frontiera să fie deschisă”, a declarat premierul canadian Justin Trudeau la un post de radio din Hamilton, Ontario, cu puţin timp înainte de anunţul oficial al guvernului.

„Însă nu putem facem aceasta până când nu ne vom asigura că cetăţenii canadieni sunt în siguranţă, iar în acest moment situaţia din SUA continuă să fie una îngrijorătoare”, a adăugat acesta.