Săptămâna trecută, un număr record de 3,3 milioane de americani au depus cereri pentru ajutorul de șomaj. Este un număr cu mult peste ceea ce se așteptau chiar și cei mai pesimiști experți care avertizau că urmează un val de concedieri fără precedent în Statele Unite. Numărul de solicitări este în prezent de cinci ori mai mare decât recordul anterior de 700.000 de solicitări într-o singură săptămână, record ce data din 1982.

 

Cifrele sunt mult mai mari chiar și decât cele din timpul crizei din 2008: în Illinois, cererile de șomaj au crescut de zece ori, în New York de cinci ori și în California de 3 ori. Mai ales statele mici sunt extrem de afectate de încetinirea economică bruscă care vine pe fondul pandemiei. Chiar dacă unele companii au anunțat că fac în continuare angajări, în special Amazon și Walmart, ele nu pot absorbi nici pe departe numărul imens de șomeri din Statele Unite.

 

Efectul de domino se preconzează în ecomomie

Problema pe care o semnalează economiștii este că scăderea bruscă a numărului de salariați va duce la o scădere la fel de bruscă a consumului, ce va duce la rândul ei la noi falimente și noi concedieri. ”După ce va trece riscul virusului, nu va fi atât de simplu să apeși pe un buton și procentul salariaților să revină la nivelul anterior crizei” a declarat Joseph Brusuelas, economist șef RSM.

 

Statele Unite au înregistrat în februarie 2020 un procent istoric de doar 3,5% șomaj, cu un nivel săptămânal de aproximativ 200.000 de noi cereri. După valul de concedieri din ultimele zile, experții se așteaptă ca rata șomajului să se dubleze în scurt timp și să crească în continuare până la finalul anului. Rămâne de văzut dacă pachetul de sprijin de 2 miliarde de dolari promis de autoritățile federale va reuși să oprească valul de concedieri și să calmeze piețele.