Alături de Comisia Europeană, Agenția Internațională a Energiei (AIE), vine cu recomandări pentru consumatorii care își doresc să reducă dependența de gazul rusesc și să ofere astfel un sprijin Ucrainei, care se luptă să supraviețuiască de aproape două luni de zile în fața agresiunilor venite din Rusia.

Mai exact, Agenția le recomandă tuturor să opteze pentru munca de acasă și să reducă căldura. „Lucrați de acasă și reduceți căldura pentru a reduce dependența de combustibilul rusesc și, astfel, veți putea ajuta Ucraina”, este îndemnul Agenției Internaționale a Energiei (AIE) și al Comisiei Europene.

Menționăm faptul că îndemnul celor două instituții face parte dintr-o serie de sfaturi menite să îi încurajeze pe cetățenii statelor membre ale UE să își reducă facturile la energie și dependența de combustibilul rusesc, scrie CNN.

Cetățenii UE pot ajuta Ucraina

Astfel, prin intermediul unui comunicat de presă transmis joi, directorul executiv al AIE, dr. Fatih Birol, a precizat că un astfel de gest este o modalitate corectă de a-i ajuta pe cetățenii Ucrainei, dar și pe restul Europei.

„Utilizarea unei cantități mai mici de energie este o modalitate concretă de a ajuta poporul ucrainean și de a ne ajuta pe noi înșine”, a spus aceasta.

În ceea ce privește impactul unor astfel de măsuri, cei care vor opta pentru mai puțină căldură în casă vor reduce practic fluxul de bani care alimentează armata Rusiei, iar de asemenea, plante va fi și ea mai curată.

„Măsurile sugerate pot reduce fluxul de bani către armata Rusiei și ne pot ajuta să ne punem pe calea unei planete mai curate și mai durabile”, a mai adăugat dr Fatih Birol.

Recomandările AIE și ale Comisiei Europene

Referitor la restul măsurilor recomandate de cele două mari instituții, printre ele se numără următoarele: reducerea încălzirii, utilizarea mai puțin a aerului condiționat, lucrul de acasă și călătoria cu mijloacele de transport în comun atunci când este posibil.

În același timp, sursele citate susțin că și Guvernele țărilor membre ale UE se pot implica activ în acest sens și pot oferi „stimulente financiare” prin reducerea tarifelor de călătorie și prin sprijinirea instalării de panouri solare.

În cazul în care consumatorii din statele membre ale UE pun în practică toate aceste recomandări, sursele citate spun că „s-ar economisi suficient petrol pentru a umple 120 de super tancuri și suficient gaz natural pentru a încălzi aproape 20 de milioane de locuințe”.