Deficitul bugetar va atinge 12,4% din PIB chiar în acest an, iar datoria va atinge 90% în 2013. O creştere a impozitelor pentru cei bogaţi va fi operată în maximum un an de zile.

Este oficial: Marea Britanie va cunoaşte cea mai mare recesiune din toată istoria sa şi cel mai important deficit bugetar de la Al Doilea Război Mondial încoace. Dezvăluind proiectul de buget pentru anul 2009-2010, Alistair Darling, ministrul britanic de finanţe, a estimat ieri un deficit de 12,4% din PIB şi o contractare a economiei de 3,5%.

Conform calculelor sale, datoria, care acum reprezintă 46%, se va ridica la 79% din PIB în 2013 sau chiar la peste 90%, conform criteriilor mai riguroase ale Pactului european de stabilitate.

„Toate revendicările privind competenţa economică a acestui guvern sunt moarte. Cu o astfel de datorie, copiii noştri vor rămâne săraci pe viaţă”, spune David Cameron, lider al conservatorilor.

Previziunile FMI

Tabloul dramei economiei din Marea Britanie este completat de Richard Lambert, directorul Confederation of British Industry (CBI), care spune că previziunile economice ale lui Darling „par optimiste”.

Ca şi cum şi-ar fi propus să-i dea dreptate lui Lambert, Fondul Monetar Internaţional a realizat ieri o nouă estimare, care arată faptul că Marea Britanie se va afla în recesiune şi în 2010 (-0,4%). Asta după ce, până acum, FMI arătase în rapoartele sale estimative că 2010 va fi anul reluării creşterii economice.

Măsuri pentru la anul

Ca şi în alte state europene, criza economică din Marea Britanie a pus bazele unei crize politice. Guvernul britanic a anunţat măsuri fiscale care vor intra în vigoare abia după alegerile din iunie 2010, considerând „suicidară” punerea în aplicare acum a unui set de măsuri drastice.

„Să reduci deficitul prea rapid înseamnă să înăbuşi creşterea economică”, spune Darling. Astfel că Marea Britanie rămâne deocamdată la măsuri economice de mică anvergură, cum ar fi acordarea unei prime de casare de 2.000 de lire pentru maşinile mai vechi de 10 ani, acordarea de ajutoare pentru cei tineri sau subvenţii pentru companiile care investesc.

„Am fi putut decide să nu facem nimic”, le-a răspuns conservatorilor Alistair Darling, care, împreună cu Gordon Brown, a preferat calea unui deficit abisal.