Avocatul lui Vîntu, Marian Nazat, a precizat că valoarea tranzacţiei se ridică la 150 de milioane de euro.

Declaraţiile au fost făcute în timpul dezbaterii recursului formulat de Parchetul General împotriva deciziei Judecătoriei Sectorului 1 din 23 mai prin care a fost revocată arestarea lui Sorin Ovidiu Vîntu şi Ion Ilie Cezar într-un dosar în care sunt acuzaţi că l-ar fi şantajat pe omul de afaceri Sebastian Ghiţă, patronul Asesoft.

‘Nu sunt acel infractor care aleargă prin Bucureşti cu barda după infractori mai mari sau mai mici. (…) Sunt zugrăvit de parchet şi de o anumită parte a presei susţinătoare a actualului regim drept un infractor sinistru, pe care nimic nu îl poate opri să săvârşească infracţiuni în serie. Sunt aici pentru că s-a încercat preluarea ostilă a postului Realitatea TV, folosind un mic ticălos şantajabil. Se credea că dacă sunt arestat, postul va fi preluat de Sebastian Ghiţă, însă au ignorat informaţia că eram în negocieri de o lună şi jumătate cu un grup de investitori israelieni pentru vânzarea postului. Toată strategia pusă la cale de grupul din jurul lui Traian Băsescu s-a prăbuşit după vânzarea postului. Aceasta este surpriza pe care i-am pregătit-o lui Traian Băsescu. (…) Din ianuarie, domnul Sebastian Ghiţă nu a mai avut bani. Eu sunt cel care a adus milioane de euro la Realitatea TV, bani din alte afaceri’, a spus Vîntu.

Omul de afaceri a vorbit şi despre proiectele sociale în care s-a implicat, dar a spus şi că a plătit studiile a câteva mii de specialişti în domeniul financiar, care acum lucrează în instituţii financiar-bancare.

‘Am construit 11.000 de locuri de muncă. Trei ani de zile am furnizat reviste culturale şi ştiinţifice pentru şcolile din mediul rural. După închiderea scandalului FNI, am construit trustul Realitatea, o platformă de exprimare liberă şi de excelenţă în jurnalism. Am declanşat cu Realitatea o serie de proiecte naţionale importante – ’10 pentru România’, pentru a recupera valorile românilor şi ‘România prinde rădăcini’, prin care am plantat 450.000 de arbori’, a arătat Vîntu.

La rândul său, Ion Ilie Cezar a afirmat că nu a încercat niciodată să îl şantajeze pe Sebastian Ghiţă, ci mai degrabă erau prieteni, făcând planuri să îşi petreacă concediile împreună.

Pe 23 mai, procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-au trimis în judecată pe omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu şi Ion Ilie Cezar, în stare de arest preventiv, cei doi fiind acuzaţi că l-au şantajat pe Sebastian Ghiţă.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General remis AGERPRES, în perioada martie – aprilie 2011, Sorin Ovidiu Vîntu şi Ion Ilie Cezar l-au constrâns, prin ameninţare, pe Sebastian Ghiţă să le remită suma de 150.000 de euro ori să accepte denunţarea unui contract cu scopul obţinerii injuste, în folosul lor de beneficii materiale cu consecinţa prejudicierii părţii vătămate.

‘Actele de ameninţare şi constrângere au fost întreprinse de inculpatul Sorin Ovidiu Vîntu atât personal, cât şi prin intermediul inculpatului Ion Ilie Cezar, care la rândul său urma să obţină un folos injust. Inculpatul Vîntu Sorin Ovidiu a recurs la ameninţări cu moartea la adresa părţii vătămate şi a familiei, de natură a induce acesteia temerea că se pot materializa, fapt ce l-a determinat să-şi ia măsuri de protecţie’, susţine Parchetul General.