Din acest motiv, trebuie să înțelegem și să explicăm bine ce se întâmplă în economie.

De exemplu…

Cifrele inflației din 2021! Când privim la prețurile de consum se pot vedea urme ale oportunismului în ceea ce privește atât cursul cât și inflația!

Sau prețurile de producție… Da, sunt ridicate. Dar elementele inflației sunt extrem de importante pentru factorii de decizie politică. Și în acest moment, realitatea inflației costurilor este apăsătoare. Creșterea prețurilor energetice la nivel global, problemele de aprovizionare, costurile logistice suplimentare, toate acestea ne afectează.

Gestionarea acestui tablou dificil se poate face cu o creștere a productivității, cu o gestionare eficientă a finanțelor, cu mai multe exporturi. Trebuie ca și firmele care nu sunt exportatoare să se orienteze către export, iar firmele exportatoare să funcționeze. Iar Ministerul Comerțului să facă pregătiri la nivelul întregii țări prin care să sprijine această transformare, potrivit Sabah.com.tr.

Să ne gândim puțin…

Ce s-ar fi întâmplat mai demult după anunțarea unor cifre ale inflației precum cele transmise ieri? Desigur că ar fi fost presiuni „pentru creșterea dobânzilor”… Într-o piață care nu se confruntă cu o inflație de cerere, bazarea pe dobândă pentru a contracara fluctuația cursului nu ar fi însemnat o paralizare e sectorului real?

Nu a fost economia supusă chimioterapiei de ani de zile, bazându-se pe această ficțiune? Nu a fost distrusă imunitatea celulelor productive ale industriei? În afară de „a repeta greșelile cunoscute”, ar mai servi la ceva astăzi să crești dobânzile văzând cum evoluează inflația?

***

Inflația este un subiect foarte sensibil. Companiile care pot ajusta prețul pot cumva să se apere. Dar cum rămâne cu cei cu veniturile limitate sau fixe? Pentru aceștia, guvernul vine cu o serie de reglementări care să includă toate cheltuielile sociale, de la salariul minim la salariul funcționarilor, de la pensie la ajutorul pentru îngrijirea persoanelor cu dizabilități….

Dar… Atragerea rapidă a inflației către o valoare cu o singură cifră și ruperea rigidității prețurilor necesită eforturi și chiar măsuri suplimentare.

Apoi, pe termen scurt, trebuie să ne axăm pe inflație, să descoperim rețete administrative, financiare și sociale, să profităm de pârghiile controlului pieței.

Principalele instrumente de scădere durabilă, pe termen mediu și lung, a inflației par a fi dobânda la un nivel acceptabil pentru investiții, creșterea producției, impulsionarea exporturilor, abordări pentru înlocuirea importurilor și performanța excedentului de cont curent.