Diana Buzoianu spune că o primă prioritate stabilită de Ministerul Mediului este asigurarea apei potabile pentru locuitorii din Târnăveni și alte localități afectate. În prezent, aceștia nu au acces la apă potabilă, motiv pentru care s-a cerut ca reprezentanții Apelor Române să vină de urgență cu o soluție tehnică viabilă pentru desalinizarea apei.
Diana Buzoianu spune că actuala criză a fost cauzată de neglijența umană
Miercuri urmează să fie prezentată o analiză preliminară, iar până la finalul săptămânii, o analiză finală. Aceasta va sta la baza unei Hotărâri de Guvern prin care să fie alocate fonduri Consiliului Județean pentru implementarea soluției.
Pe termen lung, Ministerul Mediului și Ministerul Dezvoltării trebuie să identifice împreună o soluție sustenabilă pentru asigurarea accesului durabil la apă potabilă în zonă. Analiza tehnică aferentă acestui obiectiv trebuie finalizată până la sfârșitul lunii.
Ministrul a subliniat că actuala criză nu a fost cauzată de fenomene naturale, ci de neglijența umană și de lipsa de responsabilitate din partea celor aflați în funcții-cheie. Potrivit acesteia, situația gravă de la Salina Praid este rezultatul unor decizii greșite și a unei administrări defectuoase, nu a unui eveniment meteorologic extrem.
„Am fost pe teren pentru că, înaintea pregătirii ședinței pentru CSAT, am să vedem și cum arată lucrurile, dacă se reflectă ceea ce scrie în hârtii, în realitatea de pe teren. Din punctul nostru de vedere, realitatea din teren este mai dură decât ceea ce apare în hârtii. Termenele care au fost asumate, inclusiv pentru lucrări, vor fi depășite față de ceea ce scrie în hârtii. Noi, din perspectiva Ministerului Mediului, avem 2 priorități.
În primul rând, vrem ca viața oamenilor să revină cât mai repede la normal. Asta înseamnă apă potabilă și am transmis deja ca în această săptămână să vină reprezentanții Apele Române cu soluția tehnică analizată, cea mai bună soluție care ar putea să fie luată pentru desalinizarea apei, ca apoi să fie alocați banii respectivi la nivelul Consiliului Județean și să poată oamenii, pe termen scurt, să aibă acces la apă potabilă, iar a doua prioritate este, într-adevăr, să refacem mediul în zonă.
Aici, noi trebuie să spunem foarte clar că suntem într-o situație în care suntem, practic, astăzi, pompieri de serviciu, dar realitatea este că situația în care noi ne aflăm nu s-a întâmplat pentru că a venit o ploaie mai puternică sau pentru că i-a crescut unui pârâu debitul, ci pentru că au existat oameni care și-au bătut joc de datoria lor și că au fost luate anumite privilegii fără să existe și responsabilități pe anumite funcții”, a declarat ministrul.

Ministrul a dat asigurări că persoanele vinovate vor fi trase la răspundere
În ceea ce privește responsabilitatea, ministrul a dat asigurări că persoanele vinovate vor fi trase la răspundere. În timpul vizitei la fața locului, echipa ministerială a observat formarea unor lacuri subterane, iar în ziua respectivă o parte din tavanul minei s-a prăbușit, ceea ce confirmă gradul ridicat de risc.
„Astăzi, locuitorii din Târnăveni și din încă câteva localități din zonă mai micuțe nu au apă potabilă, ceea ce înseamnă că trebuie să găsim soluție pe termen scurt, exact ce vă spuneam mai devreme, trebuie găsită o soluție pentru desalinizarea apei pe termen scurt.
Noi am dat deja în lucru, în 7 zile vor trebui să vină reprezentanții Apele Române, de fapt, chiar miercuri, acum vor veni cu o analiză preliminară la finalul săptămânii, cu o analiză finală, ca apoi, pe baza acestei analize, să poată să fie dat un HG, adică o hotărâre de Guvern, care să aloce banii Consiliului Județean, ca să poată să implementeze soluția găsită de Apele Române. Asta este pe termen scurt, pe termen lung, însă, va trebui să fie găsit împreună cu Ministerul Dezvoltării o soluție pentru a asigura apă potabilă în zonă. Și pentru această analiză a soluțiilor tehnice, împreună cu Ministerul Dezvoltării, Ministerul Mediului trebuie să vină cu analiza soluțiilor tehnice până la finalul lunii”, a mai spus Diana Buzoianu.
Specialiștii consultați în teren au fost de părere că întreaga structură a tavanului minei este compromisă și că nu se pune problema dacă va avea loc o prăbușire, ci când. Redeschiderea minei este considerată imposibilă sau realizabilă doar cu costuri uriașe, ceea ce face mai fezabilă deschiderea unei noi exploatări într-o altă zonă.
Cu siguranță, vor răspunde oamenii responsabili. Asta vă garantăm! Noi am fost acolo, mă uit chiar în imaginile pe care le puneți, se vede, practic, ochiul de apă. Acolo sunt niște lacuri care au fost formate, de fapt. S-a ajuns cu apa până la tavan. Chiar în ziua în care am fost noi acolo, o parte din tavan s-a dărâmat, s-a scufundat.
Aceea este o zonă care încă nu în siguranță complet. De altfel, din perspectiva tuturor oamenilor cu care am vorbit, mai degrabă, este o discuție de când și cât de rapid se va surpa tot tavanul, nu dacă se va surpa tavanul. Deci mai degrabă este o discuție de când se va întâmpla asta. Acolo aproape toți experții ne-au spus că nu se mai poate sau se poate, dar cu un cost uriaș, redeschide mina și că cea mai bună economic măsură este să fie deschisă într-o altă zonă o nouă mină”, a conchis ministrul.