Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, şi-a exprimat regretul, luni, 6 februarie, pentru moartea academicianului Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române,  care a murit astăzi (6 februarie) la vârsta de 83 de ani. El era internat la Spitalul de Urgenţă Floreasca.

„Este o mare durere, pentru Academia Română, pentru prieteni şi cunoştinţe, pentru ţară, pentru mine personal. A trecut în lumea drepţilor nu numai un savant, un cărturar de mare subţirime intelectuală, un istoric de marcă, ci şi un om ales, un om al Cetăţii, preocupat de bine, de bunătate, de soarta românilor. Să-i fie ţărâna uşoară şi amintirea eternă.”, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop.

Va rămâne un exemplu de urmat pentru noi toţi

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a declarat că academicianul Răzvan Theodorescu a fost şi va rămâne unul dintre marii oameni ai acestei ţări.

„Cu adâncă tristeţe am aflat despre moartea academicianului Răzvan Theodorescu, unul dintre oamenii aleşi care şi-au lăsat în mod profund amprenta în spaţiul cultural şi social românesc. Istoric de artă şi doctor în ştiinţe istorice, va rămâne un exemplu de urmat pentru noi toţi. Am avut onoarea să ne auzim şi să ne vedem cu diverse ocazii în ultima perioadă şi m-am bucurat de sprijinul domniei sale în colaborarea ministerului cu Academia, am primit cu recunoştinţă sfaturile preţioase oferite.

Director general al Televiziunii Romane imediat după Revoluţie, ministru al Culturii între 2000 şi 2004, Răzvan Theodorescu a fost şi preşedintele Secţiei de Arte, Arhitectură şi Audiovizual a Academiei Române, secretar general al Asociaţiei Internaţionale de Studii Sud-Est Europene, membru titular al Academiei Române din 2000, al cărei corespondent era din 1993. Profesor al mai multor universităţi din ţară, şi-a închinat întreaga viaţă culturii noastre, îmbogăţind patrimoniul românesc. A fost şi va rămâne unul dintre marii oameni ai acestei ţări. Dumnezeu să îl odihnească în pace!”, a transmis, luni, 6 februarie, ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, într-o postare pe Facebook.

Academicianul a fost un susținător al drepturilor femeilor și egalității de șanse între femei și bărbați

Gabriela Firea a amintit că a lucrat cu academicianul Răzvan Theodorescu în perioada cât a fost primarul general al Capitalei.

„Am avut ocazia să-i înmânez titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului București. M-a bucurat și colaborarea pe care am avut-o ca ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. Academicianul Răzvan Theodorescu a fost mereu un susținător al drepturilor femeilor și egalității de șanse între femei și bărbați. Îi mulțumesc pentru implicarea sa. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a transmis Gabriela Firea.