”Din semnalele primite din piaţă, turiştii cu venituri medii se vor orienta spre destinaţii exotice din zona Caraibelor, în special Republica Dominicană, Cuba, Mexic sau către destinaţii din Asia, precum Bali, Singapore, Cambodgia. Tour-operatorii români au deja parteneri de încredere locali, au personal pregătit să primească şi să asiste turiştii români care călătoresc în acele destinaţii şi preţul pachetelor este comparabil cu un sejur în Turcia sau Spania, la 5 stele all-inclusive. În ceea ce priveşte turiştii cu venituri mari, intuiesc că vor prefera destinaţii din Oceanul Indian, precum Mauritius, Seychelles şi Maldive”, a spus Răzvan Pascu, citat de Agerpres.

Pentru turiştii cu venituri medii şi mari vacanţa de vară nu este, în mod obligatoriu, principala vacanţă din an. Aceştia aleg să îşi programeze vacanţe şi în timpul iernii europene, îndreptându-se, conform lui Răzvan Pascu, spre ţările calde din zona Asiei de Sud-Est, Thailanda, Cambodgia, Indonezia. Cei care vor să descopere preţurile acestor vacanţe o pot face, în perioada 12-15 noiembrie, la ediţia de toamnă a Târgul de Turism al României organizat de Romexpo, în Capitală.

”Ca in fiecare an, presiunea cea mai mare va rămâne pe vacanţele de vară şi, în special, pe capetele de sezon când tour-operatorii vor avea vacanţe la preţuri foarte mici. Pentru marea majoritate a turiştilor români destinaţiile-vedetă rămân Grecia, Turcia, Bulgaria şi litoralul Spaniei. Personal, nu recomand Egiptul şi ţările din nordul Africii”, spune Răzvan Pascu. În ceea ce priveşte sărbătorile de iarnă, acestea sunt, în mod tradiţional, petrecute în familie, fie acasă, fie într-o pensiune din România.

”Încă sunt destul de puţini români care vor să petreacă Revelionul în afara ţării şi printre aceştia, din experienţa mea, se remarcă două direcţii. Cei care aleg să petreacă noaptea dintre ani pe pârtiile din Austria sau Bulgaria şi cei care aleg sa sărbătorească Anul Nou în ţările calde, în special în Thailanda, Cambodgia, Vietnam. Despre oferte speciale la companii aeriene nu mai poate fi cazul pentru Anul Nou, întrucât zborurile în perioada sărbătorilor sunt deja pline, iar preţul biletului de avion este ridicat. Oferte bune mai pot fi găsite doar la agenţiile de turism care au avut blocat un anumit numar de bilete de avion, la un preţ foarte bun şi încă nu au închis grupurile”, apreciază Răzvan Pascu, potrivit aceleiași surse. Cea mai mare parte a românilor se documentează pentru alegerea vacanţei online, solicită preţuri, opţiuni de cazare, servicii suplimentare, iar tranzacţia este încheiată direct în agenţie.