Avertisment lansat de cel mai mare dușman al lui Putin: NATO riscă un război pe teritoriul său!

Oligarhul rus Mihail Hodorkovski a declarat într-un interviu pentru Euronews că președintele Vladimir Putin nu va renunța să invadeze un teritoriu al unui stat NATO, dacă Occidentul nu se mobilizează mai bine pentru a sprijini Ucraina.

El a făcut apel la alianța militară să continue să furnizeze președintelui Volodimir Zelenski arme și provizii pentru a lupta împotriva armatei Rusiei, informează Newsweek.

NATO va fi direct implicată în acest război

„NATO are azi o mare oportunitate de a ajuta Ucraina să-și apere suveranitatea, participând la acest război cu arme, provizii și antrenând soldați ucraineni, mai degrabă decât luptând pe propriile sale teritorii. Dacă această ocazie este ratată, aș vrea să avertizez că, în câțiva ani NATO va fi direct implicată în acest război, pentru că se va întâmpla pe teritoriul unei țări NATO”, a declarat Hodorkovski.

Întrebat dacă totuși consideră că NATO ar trebui să se implice direct în Ucraina, el a răspuns că alianța trebuie să facă tot posibilul pentru a se asigura că Putin nu va învinge.

Următorul pas al Kremlinului

Într-un alt interviu, Hodorkovski a criticat în termeni duri Occidentul pentru că nu realizează miza reală care se află în joc. „Dacă nu reuşim să facem faţă acestei molime din Ucraina, va trebui să ne confruntăm cu ea şi în alte teritorii.

Următorul pas al Kremlinului ar putea fi blocarea spaţiului aerian al Lituaniei. Mutarea în cauză va permite aviaţiei ruse să zboare direct între Rusia şi Kaliningrad. Atunci NATO se va confrunta cu o foarte mare problemă”, declara fostul patron al concernului petrolier Iukos, care a stat zece ani după gratii.

Cum i-a închis gura Kremlinul celui mai bogat om din Rusia

Mihail Hodorkovski era, până în anul 2000, cel mai bogat om din Rusia. El a condus concernul Iukos şi n-a ezitat să se pronunţe deschis, extrem de critic, la adresa preşedintelui de atunci al Rusiei, Vladimir Putin. Prin arestarea sa în 2003 și punerea sub acuzare pentru evaziune fiscală, Kremlinul a reuşit să împuşte doi iepuri dintr-un foc: înlăturarea lui Hodorkovski şi preluarea controlului de către stat asupra gigantului petrolier.

Acuzațiile de delapidare și spălare de bani au fost adăugate la pedeapsă, în 2010, ceea ce i-a prelungit perioada de stat în spatele gratiilor. Președintele Putin l-a grațiat pe Hodorkovski și l-a eliberat din închisoare la sfârșitul anului 2013. De-atunci, Hodorkovski trăiește în exil, în Germania.

Ce spune despre sancțiunile impuse Rusiei

Fostul patron Iukos a mai spus că nu crede că sancțiunile impuse Rusiei au avut un impact mare. În timp ce sancțiunile „pot slăbi regimul, problemele dintre Rusia și Ucraina „se rezolvă doar pe câmpul de luptă” , a explicat el

Hodorkovski a mai adăugat că armele și proviziile pe care NATO le-a trimis în Ucraina sunt insuficiente, în comparație cu numărul mare dă de arme din arsenalul lui Putin.