Războiul reprezintă o provocare istorică, dar este prea devreme pentru a anunța funeraliile UE

„Colegul editorialist Helio Beltrão a ales o săptămână bună pentru a reveni la cel mai bătrân clișeu al războiului din Ucraina: „Putin joacă șah, iar Bruxelles-ul – bile de sticlă”.

Vladimir Putin, însă, a pierdut câțiva pioni la șah și și-a văzut regina amenințată. Cuceririle lor teritoriale au fost compromise de o contraofensivă fulger a armatei ucrainene. Evoluţia inegală a Rusiei pe câmpul de luptă este pusă clar sub semnul întrebării de susținătorii interni și externi ai regimului, în special de China, principalul său garant geopolitic”, notează Mathias Alencastro, cercetător la Centrul Brazilian de Analiză și Planificare, pentru folha.uol.com.br

Provocarea UE nu poate fi subestimată

„Provocarea UE nu poate fi subestimată. Există o mare distanță între proiecțiile tehnocrației de la Bruxelles și opinia publică europeană, uluită de facturile uluitoare la lumină. După ce s-a prăbușit modelul său economic de trei decenii de export de bunuri tehnologice în China și de import de energie ieftină din Rusia, Germania este în stare de șoc. În ajunul unui reality show electoral al extremei-drepte, italienii se pregătesc să dezerteze de la dezbaterea strategică europeană.

Chiar şi aşa, istoria ne învață să evităm funeraliile timpurii. Nu au lipsit niciodată profeții care să anunțe colapsul iminent al Uniunii Europene, fie în criza zonei euro, în Brexit, în pandemie și acum în război. Mereu s-a întâmplat pe dos. Neputincioase, statele suverane și-au transferat competenţele în sfera Bruxelles-ului. Cândva o fantezie de neatins, ideea unui stat federal devine realitate prin forța acestor șocuri sistemice.

Lunile următoare vor testa, de asemenea, credibilitatea unui alt clișeu dominant în rândul comentatorilor, acela al presupusului dezavantaj al democrațiilor liberale în planificarea industrială pe termen lung.

Kremlinul a acumulat valută la începutul conflictului și a răspândit, cu mult succes, ideea potrivit căreia Europa va fi teribil de slăbită de utilizarea petrolului și gazului de către Rusia ca armă.

Cu toate acestea, nimeni, nici măcar Putin, nu poate exclude posibilitatea ca Europa să supraviețuiască și să-și materializeze autonomia energetică. În acest caz, Rusia și-ar vedea stabilită inferioritatea în conflictul dintre Statele Unite și China. Poziția sa favorabilă în Sudul Global ar putea fi compromisă de progresele în tranziția energetică și de oportunitățile economice pe care asemenea progrese le oferă țărilor emergente. Invazia din Ucraina a arătat clar că UE este încă o mini-putere. Dar rezistența sa ar putea schimba calculul superputerilor implicate în războiul de iarnă din Eurasia”, scrie cercetătorul.