Chiar dacă retailerul a mai introdus automatizarea în unele dintre centrele sale, aceasta a depins foarte mult de oameni, în timpul sărbătorilor angajând mii de persoane care să ia produsele comandate de clienţi de pe rafturie depozitelor de mărimea unui teren de fotbal.

Însă cu roboţii Kiva, Amazon va avea o abordare mult mai automatizată. Aceştia sunt deja folosiţi de două site-uri cumpărate de Amazon: retailerul de pantofi Zappos.com şi site-ul de produse pentru bebeluşi, Diapers.com.

Ceea ce fac roboţii Kiva este să aducă un anumit produs din depozit într-un anumit loc, scutind angajaţii de un drum printre mulţimea de rafturi. Roboţii localizează produsele din comanda unui client, le strâng la un loc şi, odată ambalate de angajaţi, ajută la transportarea acestora la punctul de expediere a coletelor, potrivit Wall Street Journal.

"Tehnologia Kiva este un alt mod de a îmbunătăţi productivitatea, prin aducerea produselor direct la angajaţi" a declarat Dave Clark, vicepreşedinte în cadrul Amazon.

Afacerea este cea de-a doua mare achiziţie din istoria Amazon, potrivit S&P Capital IQ. Cea mai mare achiziţie făcută de Amazon a fost Zappos.com în 2009: 894,6 milioane dolari. Un purtător de cuvânt al Amazon a declarat că firma va continua să vândă tehnologia Kiva şi către alţi comercianţi.

Kiva se mândreşte că roboţii săi pot lua de trei-patru ori mai multe comenzi pe oră decât un angajat. Amazon nu a dezvăluit câţi angajaţi lucrează numai în centrele sale de depozitare, dar în 2011 avea un total de 56.200 de angajaţi.

Compania Kiva a fost fondată în 2003 de către Mick Mountz, fost executiv la Apple, răspunzând unei necesităţi de livrare rapidă a comenzii.
<object height="360" width="640"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/lWsMdN7HMuA?version=3&hl=en_US" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><embed src="http://www.youtube.com/v/lWsMdN7HMuA?version=3&hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" height="360" width="640"></embed></object>