Dar sancțiunile împotriva Rusiei reprezintă un moment decisiv în istoria războiului economic din cauza amplorii lor și a vitezei de răspândire, arată Quartz.

Ultima dată când a existat o folosire, comparabilă, a sancțiunilor împotriva unei economii majore s-a întâmplat în 1935, și tot ca răspuns la o invazie. Zeci de guverne au încercat să epuizeze rezervele valutare ale Italiei pentru a-l forța pe dictatorul Benito Mussolini să se retragă din Etiopia. Acest lucru a durat luni de zile și s-a concretizat prin blocarea exporturilor și a accesului Italiei la valută.

Efectele măsurilor împotriva Rusiei se răsfrâng deja în întreaga lume

Acum, după invazia Ucrainei, lucrurile s-au mișcat mult mai repede: Vladimir Putin a pierdut accesul la sute de miliarde de dolari prin apăsarea unui buton, datorită sistemului financiar digitalizat.

Și, spre deosebire de sancțiuni mai recente, precum cele impuse unor state cu economii mici, precum Venezuela și Iran, efectele măsurilor împotriva Rusiei se răsfrâng deja în întreaga lume.

„Ceea ce am aplicat Rusiei în ultimele săptămâni poate fi numită ”mama tuturor sancțiunilor”, a declarat Julia Friedlander, director la Atlantic Council.

Niciodată până acum sancțiunile nu s-au extins atât de departe. A fost nevoie de o confluență de factori pentru a ajunge la acest punct, inclusiv de un sistem financiar global interdependent, ancorat în dolar, care facilitează interceptarea banilor. De asemenea, a fost nevoie de aproape un secol de încercări, dar și de erori.

”Acesta va deveni un război mondial. Nu doar rușii vor muri”

Ca și în cazul Rusiei, sancțiunile impuse Venezuelei au înghețat rezervele băncii centrale ale țării și au vizat indivizi și companii. Venezuelenii au fost în principal cei care au suportat povara economică, cu o oarecare contagiune asupra vecinilor lor.

Sancțiunile Rusiei sunt cu totul altfel și vor avea un impact mult mai mare. ”Observăm deja consecințele sub forma penuriei de grâu din Orientul Mijlociu și a prețurilor mai mari ale petrolului. Luptele economice s-ar putea transforma în conflicte politice”, spune Eva Nanopoulos, expert în sancțiuni la Universitatea Queen Mary din Londra

„Este destul de riscant. Le globalizăm. Acesta va deveni un război mondial. Nu doar rușii vor muri”, avertizează ea.