În prezent, specialiștii economici susțin faptul că PIB-ul României va avansa cu circa 2% în primul trimestru din 2022, comparativ cu primul trimestru din 2021.

„În acest moment vedem creştere economică în T1. Cifrele care au fost publicate până acum sunt relativ bune. Ne aşteptăm la o deteriorare mai sensibilă a activităţii economice în T2, unde vedem o stagnare. Cifrele pe care le avem în momentul de faţă sunt bune“, comentează Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank şi fost preşedinte al Consiliului Fiscal, potrivit Ziarului Financiar.

Dragoş Cabat, analist economic, susține faptul că economia națională va avansa cu 1,5% sau 2,5% în primul trimestru din 2022, însă există o încetinire a sectoarelor economice, comparativ cu evoluţia economică din 2021.

„Văd o uşoară creştere în T1/2022 faţă de T1/2021, poate la un 2%, maximum 2,5%. Cam între 1,5% şi 2,5%. Toate zonele au încetinit sub o formă sau alta -exporturile, serviciile au continuat să fie mai jos, chiar dacă au crescut faţă de anul trecut şi nici investiţiile nu au fost atât de sus“, a explicat Dragoş Cabat.

„Este greu de spus cât a afectat războiul economia în acest moment”

În prezent, Raiffeisen Bank prognozează o creştere economică de de 2% an/an în primul trimestru din 2022 şi de 0,8% – 0,9% trimestru /trimestru.

„Dacă în martie lucrurile nu se deteriorează semnificativ, ar trebui să fie ceva mai bine. Este greu de spus cât a afectat războiul economia în acest moment“, a completat Ionuţ Dumitru.

„Având în vedere presiunile inflaţioniste, un nivel mai ridicat de incertitudine şi «vântul care bate din faţă« pentru economii importante în comerţul României, cum ar fi Germania, Italia şi alte ţări din UE, riscul de a vedea câteva trimestre dificile a crescut considerabil. Un avans al PIB de 2,1% este scenariul nostru de bază”, a afirmat Claudiu Cazacu, consulting strategist la XTB România.

Reamintim faptul că, anterior, Fondul Monetar Internațional (FMI) a estimat faptul că România va înregistra în 2022 o creştere medie anuală a preţurilor de 9,3%, de două ori şi jumătate mai mult decât avansul de 3,4% prognozat în toamna anului trecut.

FMI, despre evoluția economiei românești

Ritmul de creştere a preţurilor va încetini la 4% anul viitor. Despre deficitul de cont curent al României, FMI spune că dacă în toamnă se miza pe un sold negativ de 5,5% din PIB, acum se prognozează că acesta va urca până la 7% din PIB, urmând ca în 2023 să se reducă uşor la 6,5% din PIB.

Menționăm faptul că în 2021, economia României a înregistrat un avans de 5,9%, comparativ cu anul precedent, în care a debutat și pandemia de COVID-19.