Se întâmplă după 15 mai! Vin direct la tine acasă. Se aplică în toată România

Românii au ales să participe, în prima zi de Paște, la Recensământul Populației și Locuințelor. Doar duminică, peste 36.000 de români au ales au ales să ia parte la recensământ, acesta fiind, pentru prima dată în istorie, într-un format digital.

Așadar, românii se pot autorecenza, până pe 15 mai, pe site-urile www.recensamantromania.ro sau pe autorecenzare.insse.ro.

După această etapă urmează cea de teren, în cadrul căreia recenzorii vor merge la adresele unde nu s-a făcut recenzarea. Este de menționat că persoanele care nu știu să folosească site-urile anterior menționate sau care nu au dispozitive conectate la internet pot apela la ajutorul punctelor de autorecenzare asistată stabilite de fiecare primărie din țară.

De asemenea, angajații care se autorecenzează vor primi o zi liberă plătită. Pentru a beneficia de această zi, angajații trebuie să prezinte codul eliberat de platformă. Acest cod este generat în mod automat de platformă pentru fiecare formular individual transmis cu succes către baza de recensământ.

Este important re reținut că ziua liberă se acordă în termen de maxim 12 luni de la data realizării cu succes a autorecenzării, respectiv până cel târziu în luna mai a anului 2023, de comun acord angajat-angajator.

INS a primit peste 4.000.000 de chestionare

După primele 41 de zile de autorecenzare, Institutul Național de Statistică arată că a primit 4.513.964 de chestionare. Capitala este orașul cu cel mai ridicat număr de chestionare completate și trimise – 376.000.

Imediat după București se află județul Brașov care a trimis peste 183.000 de chestionare, în timp ce județul care se află pe locul trei este Clujul cu 179.000 de chestionare completate și trimise.

A doua etapă a recensământului începe în luna mai

După ce se termină etapa de autorecenzare, va începe cea de-a doua etapă în perioada 16 mai – 17 iulie 2022. În această etapă, recenzorii vor ieși pe teren și vor merge la acele adrese de unde nu s-a trimis niciun chestionar. De asemenea, o altă premieră în ceea ce privește recensământul în România, este faptul că recenzorii vor folosi tableta.