Senatorul PNL, Florin Cîțu, a spus că România se împrumută masiv la dobânzi mari chiar și pentru cheltuieli curente. În acest context, investițiile sunt lăsate de izbeliște. ”ADIO investitii! FMI confirma ca Romania TREBUIE sa imprumute MASIV doar pentru cheltuieli curente!”, a susținut liberalul.

În replică, economistul Cristian Socol, a demontat toate afirmațiile făcute de liberal.

”Azi a mai apărut o minciună cu privire la indicatorii macroeconomici ai României: Se spune că România ar avea nevoie de una dintre cele mai mari nevoi de finanțare dintre țările Uniunii Europene și că această informație apare într-un raport al Fondului Monetar International”, susține Cristian Socol, care a verificat informația pe site-ul FMI.

„Intrăm pe raportul Fiscal Monitor de acum câteva zile, mergem la pagina 25 unde regăsim necesarul brut de finanțare 2019-2021 pentru țările dezvoltate. Observăm că media pentru aceste țări dezvoltate este de 19,1% din PIB. Statele Unite au nevoie de 25,1% din PIB, Spania 16,7%, Portugalia 14,4%, Italia 23,7%, Franța 13,5% și Belgia 17%. Mergem apoi la pagina 28, și vedem că România are un necesar brut de finanțare pentru 2019 de 8% din PIB, Polonia 7,9%, mai mici decât media țărilor emergente care este de 9,9% din PIB. Deci, un nou fake-news din partea specialiștilor în așa ceva”, conchide Cristian Socol.