După câţiva ani de evoluţie pozitivă, ratingul României a fost revizuit în sens negativ. Principalul motiv al acestei situaţii este, în opinia experţilor S&P, perioada de criză politică pe care ţara noastră a traversat-o în ultimele luni. „Multiplele tensiuni, atât în interiorul executivului, cât şi între Executiv şi Parlament, au condus, în cele din urmă, la dizolvarea fragilei coaliţii de centru-dreapta şi la formarea unui guvern minoritar, care se va baza pentru supravieţuire pe opoziţie“, explică analiştii agenţiei, lucru care ar putea reduce şansele unor reforme structurale importante.

În acelaşi timp, Standard&Poor’s afirmă că administrarea cererii interne, a boom-ului creditelor şi a deficitului de cont curent rămân probleme pe care administraţia de la Bucureşti trebuie să le trateze cu grijă.
În replică la decizia S&P, ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, spune că „Guvernul României rămâne ferm angajat să continue programul de reforme început de la preluarea mandatului său“. Vosganian crede că „în contextul în care 2006 a fost cel mai bun an din istoria României în ceea ce priveşte performanţa economică, iar anul 2007 pare să continue această tendinţă, revizuirea în sens negativ este rezultatul disputelor politice sterile generate de preşedintele României şi centrate de către acesta pe crearea unei imagini negative asupra Guvernului“.