Încetinirea neaşteptată a inflaţiei, în pofida consolidării creşterii economiei zonei euro, explică de ce săptămâna trecută Banca Centrală Europeană a diminuat programul său de relaxare cantitativă (QE). 

Conform acestor estimări, inflaţia în zona euro se îndepărtează de obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene, care vrea să menţină creşterea preţurilor în apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică. De asemenea, cifra furnizată de Eurostat este sub estimările analiştilor, care se aşteptau ca rata anuală a inflaţiei să rămână stabilă în octombrie. 

Inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile precum energia şi alimentele, a scăzut la 0,9% în octombrie, de la 1,1% luna precedentă. Este pentru prima dată în ultimele cinci luni când inflaţia de bază este sub 1%. 

Potrivit Eurostat, în octombrie, cele mai semnificative majorări de preţuri s-au înregistrat la energie (cu o creştere anuală de 3%, după un avans de 3,9% în septembrie), urmate de preţurile la alimente, alcool şi ţigări (2,4%, comparativ cu 1,9% în septembrie) şi de preţurile la servicii (1,2%, comparativ cu 1,5% în septembrie). 

La şedinţa de politică monetară din 26 octombrie, Banca Centrală Europeană a lăsat nemodificată dobânda de politică monetară, dar a anunţat că va înjumătăţi volumul achiziţiilor lunare de active de la 60 la 30 de miliarde de euro, diminuând programul său de relaxare cantitativă (QE) în aşteptarea creşterii inflaţiei. BCE vrea să menţină creşterea preţurilor în apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică.

Agerpres