Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că în luna septembrie, rata anuală a inflaţiei a urcat la 6,3%, de la 5,3% în august. Acest lucru s-a întâmplat în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 8,71%, mărfurile alimentare cu 4,26%, iar serviciile cu 3,75%, precizează sursa citată.

Mai exact, potrivit datelor INS, în luna septembrie, prețurile de consum au ajuns să crească cu 0,8%, spre deosebire de luna august. În ceea ce privește rata inflaţiei de la începutul anului (septembrie 2021 comparativ cu decembrie 2020), aceasta este 5,6%, în timp ce rata anuală a inflaţiei în luna septembrie 2021 comparativ cu luna septembrie 2020 a ajuns la 6,3%.

Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni, adică perioada octombrie 2020 – septembrie 2021 faţă de precedentele 12 luni octombrie 2019 – septembrie 2020 este 3,6%. În ceea ce privește situația indicelui armonizat al preţurilor de consum în luna septembrie 2021 comparativ cu luna august 2021, acesta este 100,83%.

Rata anuală a inflaţiei în luna septembrie 2021 comparativ cu luna septembrie 2020 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 5,2%, mai arată datele publicate de INS. De cealaltă parte, rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (octombrie 2020 – septembrie 2021) faţă de precedentele 12 luni (octombrie 2019 – septembrie 2020) determinată pe baza IAPC este 2,9%.

Prognoz de inflație anunțată de BNR 

Amintim faptul că guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu anunța în luna august că BNR a majorat la 5,6% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an.

El spunea atunci că acest lucru nu înseamnă că prețurile vor crește în continuare. Mugur Isărescu sublinia faptul că prognoza BNR este ca prin eforturi, rata iinflației să fie menținută la maximum 5,5%.

„După acest vârf care este deja în prezent, îl avem aici după noi, inflaţia (…) va depăşi 5%, sau va fi în jur de 5%. Şi subliniez acest lucru pentru că de regulă când noi facem o prognoză la sfârşitul anului, să spunem va fi 5,6%, cum este şi aici, există tendinţa să se spună aşa: Banca naţională prognozează de acum înainte o inflaţia de 5,6%, preţurile vor creşte cu 5,6%. Nu este aşa. Inflaţia e deja 5%, deci mai degrabă vedem, bineînţeles şi cu acţiunea politicii monetare, care a început deja să se întărească, mai degrabă vedem o temperare a creşterilor de preţ şi acesta este efortul nostru, să menţinem inflaţia între 5 – 5,5% până la sfârşitul anului pentru ca apoi, datorită efectului de bază indicele preţurilor de consum în ianuarie coboară deja sub 5%, pe la 4 şi ceva la sută. Am punctat şi trimestrul III şi trimestru IV, sfârşit de trimestru ca să vedeţi că aceşti 5,6% nu este o noutate.

Nu este o prognoză că preţurile vor creşte de acum înainte. Prognoza noastră este că prin eforturi, inclusiv în domeniul monetar, vom reuşi să ţinem preţurile undeva între 5 şi 5,5%. Mă refer la indicele preţurilor de consum. Deci creşterile din toamnă vor fi foarte mari. Pentru sfârşitul anului următor datorită faptului că dispare şi efectul de bază din in ianuarie cu electricitatea şi cel din vară cu gazele naturale prognoza noastră este indicele preţurilor de consum coboară la 3,4%”, a spus Mugur Isărescu.