În februarie 2024, rata anuală a inflaţiei a fost 7,2%

Rata anuală a inflației a înregistrat o creștere semnificativă, atingând 7,2%, comparând luna februarie 2024 cu luna februarie 2023.

Media modificării prețurilor de consum în ultimele 12 luni (martie 2023 – februarie 2024) comparativ cu precedentele 12 luni (martie 2022 – februarie 2023) a fost de 9,1%. Indicele prețurilor de consum în luna februarie 2024 a fost de 100,81% în raport cu luna ianuarie 2024, potrivit Institutului Național de Statistică (INS).

Rata anuală a inflației din România se va duce spre 5%

Conform celui mai recent studiu economic al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) privind România, economia țării a evidențiat performanțe solide în ultimii ani, determinând o îmbunătățire a nivelului de trai și facilitând procesul de convergență cu țările membre OCDE. Cu toate acestea, inflația persistentă a exercitat presiuni asupra puterii de cumpărare a gospodăriilor.

Perspectivele economice indicate de OCDE anticipează o creștere a Produsului Intern Brut (PIB) al României cu 3,1% în 2024 și cu 3,3% în 2025, în contrast cu avansul de 2,0% înregistrat în 2023. Nivelele înalte de investiții se prevăd să continue să susțină evoluția pozitivă a economiei, alături de recuperarea cererii externe, în timp ce se anticipează o atenuare progresivă a presiunilor asupra costurilor pentru gospodării.

Inflația a consemnat o reducere semnificativă de la vârful de 16,8% înregistrat în noiembrie 2022, pe durata crizei energetice, la 7,4% în ianuarie 2024. Cu toate acestea, presiunile subiacente asupra prețurilor din economie persistă. Prognozele indică o continuare a scăderii inflației până la 5,0% în 2024 și la 3,7% în 2025.

Consolidarea finanțelor publice, prin creșterea veniturilor fiscale și îmbunătățirea eficienței cheltuielilor publice, este esențială pentru:

  • menținerea datoriei publice la nivele controlabile;
  • crearea de spațiu pentru presiunile în creștere asupra cheltuielilor, precum cele generate de îmbătrânirea populației și tranziția ecologică.

Consolidarea fiscală este necesară pentru a reduce deficitul bugetar

Este imperativă consolidarea fiscală pentru a diminua deficitul bugetar, fiind de asemenea benefică în susținerea unei politici monetare restrictive prin reducerea presiunilor asupra cererii în contextul unei inflații ridicate. De asemenea, consolidarea guvernanței publice și a statului de drept va juca un rol crucial în îmbunătățirea climatului de afaceri și stimularea productivității.

În timp ce reformele gradual reduc sarcinile de reglementare ale întreprinderilor, corupția și incertitudinea politicilor generează provocări semnificative pentru multe companii. Este esențială existența unei Direcții anticorupție bine echipate și cu resurse adecvate. Studiul recomandă:

  • implementarea deplină a mecanismelor de guvernanță consolidată pentru întreprinderile de stat;
  • eliminarea obstacolelor în calea accesului la finanțare pentru întreprinderile mici.