Roman Abramovici a sărăcit cu 12 miliarde de dolari, în timp ce averea lui Oleg Deripaska s-a înjumătăţit la 15 miliarde de dolari. Marele cåştigător al crizei ar putea fi Suleiman Kierimov, noul deţinător al titlului de cel mai bogat milionar est-european.

Criza financiară şi evoluţia burselor din Europa au dat peste cap clasamentul celor mai bogaţi 100 est-europeni, realizat în fiecare an de revista poloneză Wprost. Dacă anul trecut presa titra că averea estimată la 30 de miliarde de dolari l-a ajutat pe Oleg Deripaska să obţină primul loc în clasament, detronåndu-l pe Roman Abramovici, situaţia financiară internaţională aduce anul acesta mai multe schimbări impresionante în ierarhia milionarilor răsăriteni.

Criza bursieră, resimţită din plin şi în Rusia, a afectat cu 12 miliarde de dolari averea lui Roman Abramovici, cel care anul trecut a pierdut primul loc în clasamentul celor mai bogaţi est-europeni, în favoarea lui Oleg Deripaska, pentru ca anul acesta să coboare pe locul opt. În iulie 2008, Abramovici a demisionat din funcţia de guvernator al provinciei Ciukotka, pe care o deţinea încă din anul 2000. S-a înscris însă din nou în cursa electorală, obţinånd 96,99 la sută din voturi la alegerile pentru reprezentarea în Dumă a regiunii din zona arctică. Deşi criza financiară l-a lăsat, cel puţin pe hårtie, fără 12 de miliarde de dolari, afacerile sale continuă să crească pe o bază solidă. Cea mai importantă investiţie a sa, producătorul de oţel Evraz, în care deţine un pachet de 41%, a obţinut la jumătatea anului 2008 un profit net de 2,1 miliarde de dolari.

Şi Deripaska resimte din plin efectele crizei, averea sa fiind anul acesta doar jumătate din cea evaluată anul trecut. Cele 15 miliarde de dolari îi asigură doar poziţia a cincea în clasament. Deripaska a suferit cea mai mare pierdere din cauza crizei, care nu a ţinut cont de poziţia privilegiată pe care rusul o avea în clasamentul de anul trecut. Nu numai că a pierdut din cauza investiţiilor în companii precum Norilsk Nickel (acţiuni pe care le-a cumpărat de la Mihail Prohorov), dar a fost nevoit să våndă şi alte deţineri. La începutul lunii, miliardarul declara că a returnat pachetul de 20% din producătorul canadian Magna, pe care îl achiziţionase anul trecut într-o tranzacţie evaluată la 1,4 miliarde de dolari.

131-21055-1.jpg

Creştere de 11,5 miliarde de dolari, într-un singur an

Titlul de cel mai bogat est-european revine anul acesta lui Suleiman Kierimov, cel care în 2007 era pe locul zece şi a cărui avere a crescut cu 11,5 miliarde de dolari. Investitorul din Daghestan a gestionat foarte bine evoluţiile bursei, vånzånd pachetele de acţiuni pe care le deţinea la Gazprom şi Sberbank şi cumpărånd în schimb acţiuni la Deutsche Bank, Credit Suisse şi UBS, entităţi care sunt ajutate astăzi de guvernele europene. El controlează societatea Nafta Moscova, iar prin intermediul acesteia investeşte pe piaţa de capital. În luna septembrie, miliardarul s-a oferit să achiziţioneze acţiunile partenerului său, Vladimir Potanin, în compania Polyus Gold, la un preţ de 25 de dolari pe acţiune. Ziarele îi urmăresc îndeaproape viaţa privată. Omul de afaceri zboară în interes propriu numai cu un Boeing personal, iar timpul liber şi-l petrece pe iahtul său lung de 90 metri, Ice, construit special pentru el în Germania. Miliardarul rus a făcut o infuzie de 630 de milioane de dolari în grupul de servicii financiare Fortis, prin intermediul Millenium Bank, un vehicul de investiţii al rusului.

„În 2007, averile totale ale celor mai bogaţi 100 est-europeni se ridicau la 390,35 miliarde de dolari, o creştere uluitoare de 51,7% faţă de anul precedent“, spune Krzysztof Trebski, reprezentantul publicaţiei Wprost.

131-21056-2.jpg

Primul an de scădere a averilor

„În 2008, averile celor 100 totalizează 369,02 miliarde de dolari, cu 5,47% mai puţin decåt în 2007. Averile au fost calculate pentru jumătatea anului 2008. Am făcut însă modificări în concordanţă cu evoluţia crizei financiare, acolo unde a fost posibil. De exemplu, companiile ucrainenilor nu sunt listate la bursă, astfel încåt efectele crizei se vor vedea mai tårziu. Ruşii, şi în special polonezii, care sunt mai legaţi de bursă, au fost mult mai afectaţi“, completează el.

131-21057-3.jpgMai mult, este primul an în care averile descresc, de la prima apariţie a clasamentului, în 2002. Rezultatul este vizibil şi în micşorarea numărului de milionari ruşi prezenţi în top, de la 43 cu ani în urmă la 38 astăzi. Clasamentul mai include, între alţii, 13 romåni, patru cehi, patru sårbi, trei bulgari şi un croat, domeniile principale de activitate fiind pieţele financiare, industria petrolieră şi investiţiile imobiliare.

ROMÅNIA deţine 13 poziţii în topul celor mai bogaţi est-europeni, plutonul fiind condus de Dinu Patriciu, a cărui avere, la jumătatea anului 2008, este estimată la 3,3 miliarde de dolari. În Top 300 Capital, omul de afaceri ocupă a treia poziţie, averea sa la sfårşitul lui 2007 fiind de 2 – 2,1 miliarde de euro (2,7 – 2,85 miliarde de dolari).

369 de miliarde de dolari însumează averile celor mai bogaţi 100 de milionari est-europeni, cu 5,47% mai puţin decåt în 2007

131-21058-4.jpg