Răsturnare de situație! SUA își schimbă raporturile cu ONU. Statele Unite vor să se asigure că în Consiliul ONU pentru drepturile omului va fi dusă mai departe lupta împotriva tiraniei şi injustiţiei.

Este o schimbare cu 180 de grade a politicii adoptate de Donald Trump.

Răsturnare de situație! SUA revin în Consiliu

Statele Unite ale Americii vor reveni în Consiliul ONU pentru drepturile omului în calitate de observator după peste doi ani de absenţă, a anunţat luni secretarul de stat american Antony Blinken, relatează AFP.

“Preşedintele a dat instrucţiuni Departamentului de Stat să se implice imediat şi cu forţă” în Consiliul ONU pentru drepturile omului, a anunţat într-un comunicat şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken.

“Facem acest lucru ştiind că modul cel mai eficient de a reforma şi de a ameliora Consiliul este de a ne angaja într-un mod principial”, a declarat, la o reuniune de organizare a Consiliului, Mark Cassayre, însărcinatul cu afaceri al SUA la sediul ONU din Geneva, într-un mesaj preînregistrat şi difuzat prin videoconferinţă.

”Lupta împotriva tiraniei şi injustiţiei”

El a adăugat că “fiind prezenţi, vrem să ne asigurăm că acest Consiliu îşi poate îndeplini rolul care îi revine în lupta împotriva tiraniei şi injustiţiei”.

Administraţia Trump a anunţat în iunie 2018 că SUA părăsesc Consiliul ONU pentru drepturile omului cu sediul la Geneva.

“Luăm această măsură pentru că angajamentul nostru nu ne permite să continuăm să facem parte dintr-o organizaţie ipocrită şi care îşi serveşte propriile interese, care face din drepturile omului un subiect de batjocură”, a declarat atunci Nikki Haley, care era pe atunci ambasadoarea SUA la sediul ONU de la New York, în prezenţa secretarului de stat de la acea vreme, Mike Pompeo.

Ea a acuzat Consiliul că îi protejează pe “autorii încălcărilor drepturilor omului” şi că reprezintă o “cloacă de parti-pris-uri politice”.

Decizii controversate în mandatul Trump

Chiar dacă SUA au insistat asupra faptului că vor rămâne un promotor al drepturilor omului în lume, această decizie a arătat încă o dată neîncrederea lui Donald Trump în organizaţiile multilaterale, notează France Presse.

Mandatul lui Trump a fost marcat şi de ieşirea SUA din Acordul de la Paris asupra combaterii schimbărilor climatice, de anunţul de părăsire a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii sau de strategia sa de a paraliza Organizaţia Mondială a Comerţului.

Noua administraţie a preşedintelui Joe Biden a anunţat din prima sa zi de mandat revenirea SUA în acordul asupra combaterii schimbărilor climatice şi în OMS.